• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Svibanj
23

PROJEKT „UČENICI S RIZIKOM U RAZLIČITIM PODRUČJIMA I UČINKOVITI NAČINI PRUŽANJA PSIHOLOŠKE I PEDAGOŠKE PODRŠKE U ŠKOLI“ NA SAMOME KRAJU

Projekt je to odobren u sklopu Potprograma Comenius Regio u suradnji s poljskim gradom Koszalinom. Nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri su Obiteljski centar i Glazbena škola „Vatroslava Lisinskog“ Bjelovar. Ostvaren je s partnerima iz Poljske, a oni su Gimnazija br. 6 i Psihološko-pedagoška poliklinika iz Koszalina. Njihovi predstavnici došli su u Hrvatsku na završnicu Projekta.

Sve sudionike pozdravio je župan Damir Bajs izrazivši zadovoljstvo što je Projekt uspješno proveden. „Bio je to jedan od naših prvih projekata u kojima smo radili s Europskom unijom, projekt kojega smo radili po pravilima Europske unije i kojemu je Županija bila nositelj. Zbog toga nam je iskustvo stečeno u ovome projektu važno za provođenje projekata koji su pred nama.“ – rekao je župan Bajs.  Posebno je drago što je ovaj projekt bio u školstvu i za mlade kojima je potrebna podrška i pomoć. Osim ostvarenja cilja, smatra župan Bajs, kroz aktivnosti projekta povezali smo institucije i ljude dviju prijateljskih država. Otvorilo je to mogućnost suradnji na ostalim područjima, suradnji regionalnih samouprava, tim više što već postoji povezanost Hrvatske zajednice županija s poljskom Zajednicom. 
Poljski partneri također su izrazili zadovoljstvo svime učinjenim. Smatraju ga iznimnim jer je u njemu sudjelovali predstavnici regionalne i lokalne samouprave dviju zemalja i koji je doveo do međunarodne suradnje. Dokazao je da bez obzira gdje živimo imamo slične probleme. Iako se razlike mogu pokazati u načinu rješavanja problema, ovaj projekt je pokazao i u tome velike sličnosti. Unatoč tome što nas s Poljskom dijeli više od tisuću kilometara, Projekt je pokazao da su problemi s kojima se susrećemo vrlo slični.
Vrijednost Projekta iznosi 36.700,00 eura. Osamdeset posto sredstava isplaćena je na početku projekta, a dvadeset tek po završetku, nakon evaluacije provedbe. Uključuje istraživanje i razvoj metoda utjecaja na mlade koji imaju potrebu za psihosocijalnom podrškom u adolescenciji, podrške obitelji i pokretanja promjena u socijalnom okruženju adolescenata.
U svakoj suvremenoj školi postoje učenici koji imaju problema s osobnosti, promjenom raspoloženja i poremećajima prehrane, tjeskobom, te koji su u opasnosti od ovisnosti o drogama koje mijenjaju svijest - to su karakteristične pojave u dobnoj skupini 14 - 18 godina starosti.  Istodobno obitelji, nastavnici i profesori su nemoćni u takvim situacijama. Stoga, pomoć stručnjaka, ljudi koji se bave psihološkom i pedagoškom pomoći, danas postaje neophodna.
Cilj projekta bio je poduprijeti kompetencije obitelji tih učenika i njihovih nastavnika kroz treninge i radionice. Omogućio je usporedbu, razmjenu prakse i korištenje dokazanih i učinkovitih načina rada između Gimnazjum br 6 i Miejska Poradnia Psychologiczno – Pedagogiczna iz Koszalina u Poljskoj i Glazbene škole "Vatroslav Lisinski" i Obiteljskog centra Bjelovarsko - bilogorske županije iz Bjelovara u Hrvatskoj. Sudjelovanje lokalnih i regionalnih prosvjetnih vlasti u ovom pothvatu bila je prilika za promociju stečenog iskustva i prakse u drugoj zemlji, kao i promociju lokalne zajednice i regije.
Projekt Comenius regio partnerstvo traje od rujna 2012. godine do lipnja 2014. godine. Uključivao je tri putovanja u Poljsku, te tri posjeta poljskih partnera Hrvatskoj

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a