• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Svibanj
24

PROJEKT „UČINITE PRVI KORAK“

Zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić sa suradnicima primila je predstavnike Hrvatskog saveza slijepih, Udruge slijepih Bjelovar te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Tom prilikom predstavljen je projekt „Učinite prvi korak“.

Projekt “Učinite prvi korak” kojeg provodi Hrvatski savez slijepih ima za cilj poboljšati socijalnu uključenost osoba s oštećenjem vida kao preduvjeta za veću mogućnost njihovog uključivanja na tržište rada. Kroz projektne aktivnosti teži se da osobe s oštećenjem vida razviju svoje socijalne sposobnosti i radne vještine kako bi bili što neovisniji i postigli veću konkurentnost na otvorenom tržištu rada. Projekt je obuhvatio 20 slijepih, nezaposlenih, radno sposobnih osoba te se provodi u sedam prioritetnih županija, a jedna od njih je i Bjelovarsko-bilogorska. Ukupna vrijednost projekta je 150.416,05 eura od čega EU sufinancira 136.878,61 eura.

Od dvadeset korisnika, tri korisnika su iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji su bili uključeni u edukacijsko-rehabilitacijske radionice za aktivno traženje posla. S jedne strane jačali smo njihove radne kompetencije i konkurentnost na tržištu rada, a s druge strane naši aktivisti usmjerili su se na poslodavce. Želimo biti pokretači inicijativa i spojiti naše potencijalne zaposlenike i poslodavce koji mogu biti korisnici mjera aktivne politike zapošljavanja i poticaja zapošljavanja osoba s invaliditetom. U ovom projektu intencija nam je da slijepe osobe stječu radno iskustvo jer to je jedna od važnih preduvjeta da bi dobili posao kasnije. Nadam se da ćemo uspjeti zaposliti naše korisnike i da će naš uspjeh biti i Ivan Goran Winter, izjavila je voditeljica projekta Andreja Veljača, te zahvalila Županiji što se uključila u ovaj projekt. Također, istaknula je kako jedinice lokalne i područne samouprave imaju puno više senzibiliteta i razumijevanja nego privatne tvrtke.

Zaista mi je drago da upravo po jedinicama lokalne i područne samouprave korisnici nailaze na bolji sluh i kvalitetnu suradnju. Smatram da je naša uloga pomoći jer mi smo ti koji smo bliže ljudima i koji razumijemo njihove probleme. Naravno da smo otvoreni za svaki način da se uključimo i pomognemo našim osobama s invaliditetom i našim socijalno isključenim skupinama, zaključila je zamjenica župana Ištef Benšić.

Jedan od korisnika projekta „Učinite prvi korak“ na području Bjelovarsko-bilogorske županije je Ivan Goran Winter koji je svoje radno iskustvo stekao u zdravstvu i pravosuđu, a trenutno je nezaposlen.

Ovaj projekt mi je donio jedan stupanj socijalizacije i rada s ljudima koji su također invalidi. Završio sam školu i fakultet po redovnom programu. Ja sam fizioterapeut, maser i pravnik s položenim pravosudnim ispitom, te trenutno postdiplomac na kaznenom pravu. U projektu sam imao priliku proći sve ono što svakodnevno prolaze osobe koje apsolutno ništa ne vide. Ja nešto i vidim, ali na neki način sam razvio senzibilitet u vidu znanja kako slijep čovjek funkcionira i koliko mu je teško, ali i koliko taj hendikep može pretočiti u svoju prednost kako bi razvio svoju osobnost originalnost i kreativnost, te dao doprinos i sebi i društvu, rekao je Winter.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a