• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Lipanj
16

PROJEKT „ZA BOLJE SUTRA“ PODIGAO RAZINU KVALITETE OBRAZOVANJA I INKLUZIJE UČENIKA S POTEŠKOĆAMA

Turističko – ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, zajedno sa svojim partnerima Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Grad Bjelovarom, Ekonomskom i birotehničkom školom Bjelovar i Obrtničkom školom Bjelovar na konferenciji za medije javnost je izvijestila o dosada provedenim aktivnostima u sklopu projekta „Za bolje sutra“.

Riječ je o projektu financiranom u sklopu IPA grant sheme Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav. Vrijednost projekta je 270.000 eura, od kojih su 212.000 eura bespovratna sredstava Europske unije.
Bjelovarsko-bilogorska županija u ovom je projektu u dvojakoj ulozi, kao nositelj osnivačkih prava Turističko-ugostiteljske škole i partner. U svom obraćanju, župan Damir Bajs je rekao da nam je prihvaćanje ovog projekta pokazalo na koji način Europa vrednuje skupine koje imaju poteškoće, ali i da još puno toga možemo i trebamo naučiti. Vrijednost projekta, naglasio je župan Bajs, nije samo dobiveni iznos, već činjenica da je u njemu sudjelovalo više od pet stotina osoba. Velik broj profesora, ali i više od stotinu učenika bili su izravno uključeni u projekt, što je put prema njihovoj inkluziji u život zajednice i jednog dana dobivanje zapošljavanja.„Kompleksnost i zahtjevnost projekta pokazali su da smo sposobni ovakve projekte provesti, izvrsno je osmišljen i mislim da je ovo dobar put.“- naglasio je župan Bajs čestitajući svima koji su radili na i u projektu i  uspješno ga proveli.
Opći cilj ovog projekta je povećati kvalitetu obrazovanja za učenike s teškoćama u srednjim strukovnim školama i njihovu socijalnu uključenost.
Kroz 16 mjeseci ostvarena su četiri specifična cilja. Prvi je izraditi priručnike za učenike srednjih škola u ugostiteljstvu kojih u Hrvatskoj nema, a planirana su tri: „Higijena i ekologija“, „Poznavanje robe i prehrane“ i „Kuharstvo, pekarstvo i slastičarstvo“. Drugi cilj je edukacija profesora i nastavnika. Naime, bjelovarska Turističko – ugostiteljska i prehrambena škola u ovom trenutku je srednja škola koja ima najviše upisanih učenika s poteškoćama u Hrvatskoj, njih devedeset. Dio njih je obuhvaćen  posebnim programom, a dio je integriran u redovni program. I ova srednja škola, kao i Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar i Obrtnička škola Bjelovar, posljednjih godina upisuju sve više učenika s posebnim potrebama. Stoga je nužno dodatno educirati pedagoški kadar, što će projekt „Za bolje sutra“ i omogućiti.
Treći cilj je uključenost učenika koja se kani postići ljetnim kampom za djecu, posjetima učenika srodnim školama i slično, pri čemu će naglasak biti na uključivanju i socijalizaciji učenika, a ne samo na poboljšanju odgojno obrazovnih programa. I četvrti cilj, kupnja je specijalizirane opreme kojom će se unaprijediti odgojno obrazovni procesi u srednjim školama s programima za ugostiteljstvo.
Ravnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole naglasio je da je provedbom ovoga projekta unaprijeđeno obrazovanje učenika s poteškoćama u razvoju. Uz novu opremu, iskustvo koje su stekli profesori na edukativnim izletima, prenijeto je u rad s učenicima, a priručnik koji je izdan služit će svim školama u Hrvatskoj i omogućit će kvalitetno i stručno uključivanje učenika s poteškoćama u rad i život zajednice.
Zamjenica gradonačelnika Bjelovara Lidija Novosel, koja je u vrijeme prijave u vrijeme osmišljavanja i prijave projekta bila ravnateljica te škole, istaknula je da će realizacija ovog projekta omogućiti realizaciju novih ideja i novih spoznaja na temelju iskustva kojega su stekli svi uključeni u projekt. „Mogu samo reći da svi zajedno možemo biti prvi u tome što smo naučili i to primijeniti u poboljšanju uvjeta obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju, u smislu njihovog konačnog zapošljavanja i obrazovanja“, rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.


 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a