• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Veljača
23

PROMICANJE OSOBA S INVALIDITETOM U JAVNOSTI I POLITICI

Župan Damir Bajs sa suradnicima sudjelovao je na početnoj konferenciji Udruge tjelesnih invalida Bjelovar na kojoj je predstavljen projekt „Javnost – osobe s invaliditetom“. Riječ je o projektu financiranom od strane Ureda za ljudska prava te prava nacionalnih manjina.

„Projekt „Javnost – osobe s invaliditetom – politika“ je trogodišnji projekt, tijekom kojeg bi svake godine trebalo biti osigurano 25.000,00 kuna, a aktivnosti će biti djelovanje na planu politike i javnosti te da kroz to osiguramo bolji položaj za pojedince naše društvene skupine. Partner nam je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Opći cilj je promicanje žena i mladih osoba s invaliditetom u javnosti i politici, te vodstvima političkih stranaka ukazati na probleme tih osoba te sklopiti preliminarne sporazume da na idućim izborima uklope te osobe na svoje stranačke liste, a također tu je i sudjelovanje na tematskim gradskim i županijskim sjednicama, te osnivanje tijela koje bi bilo kao savjetodavno kada se donose važne odluke.“, pojasnio je predsjednik Udruge Tomislav Novosel.

„Udruga tjelesnih invalida Bjelovar jedna je od najaktivnijih udruga u partnerskim projektima. Radit ćemo i na ovom projektu, jer inkluzija je ono što promičemo u ovom slučaju od najranijih dana. Dosad smo taj stav zauzeli u projektima gdje smo osiguravali asistente u nastavi i iznad standarda koje je propisalo Ministarstvo. Kad govorimo o pravu na rad, podsjetit ću da smo jedna od tri županije u Hrvatskoj koja ima institucije u kojima zapošljava osobe s invaliditetom. Preuzeli smo tu obavezu te čak zapošljavamo i nove djelatnike uz pomoć europskih projekata. Što se tiče inkluzije u području politike, smatramo da bi to trebao biti dio svakodnevnog života. Županija će vijećati i o osnivanju Odbora za osobe s invaliditetom, pri čemu ćemo vidjeti hoće li to biti stalno radno tijelo. Drago mi je da su se potaknula ta pitanja te ćemo uz ostale programe i potpore, pomoći provesti i ovaj dio.“, rekao je župan Bajs.

Tom prilikom župan Damir Bajs podijelio je i diplome polaznicima informatičkog tečaja „Osnove informatike – eGrađanin“, projekta koji se odvijao u sklopu programa „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a