• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Rujan
26

Proslava „EUROPSKOG DANA JEZIKA“ u Ivanovom Selu

U češkoj područnoj školi Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića u Ivanovom Selu u sklopu obilježavanja Europskog dana jezika , slavila se 26.09.2016., kao i diljem cijele Europe, jezična raznolikost.

Učenici škole su sa svojim učiteljicama pripremili zanimljiv program te poruke prijateljstva napisane na tri europska jezika poslali u svijet pomoću šarenih balona iz školskog dvorišta.
Na samom početku svečanosti su prisutne pozdravili su učenici na sva tri jezika koje uče u školi: hrvatskom, češkom i engleskom.

U uvodnoj riječi, ravnateljica Škole, Snježane Šeliš osvrnula se na važnost učenja jezika te je naglasila da ova škola ima još dodatnih razloga za proslavu. Naime, ove je školske godine ova Škola dobila još jedan razredni odjel, nove parkete u učionicama, novi namještaj iz jednog projekta te po prvi put organiziranu dostavu školskih obroka.

Nakon toga, o važnosti njegovanja jezične raznolikosti govorila je zamjenica       župana iz redova češke nacionalne manjine, Tanja Novotni Golubić na čiju se inicijativu organiziralo ovo obilježavanje.
Učenici škole pročitali su poruke prijateljstva koje su ispisali na tri jezika koje uče u školi i stavili ih u omotnice koje su sami izradili.

Nakon himne Europske unije, poruke prijateljstva poslali su u svijet pomoću raznobojnih  balona iz  dvorišta škole.
Bila je to sjajna prilika da se osvijesti važnost učenja stranih jezika za svakog učenika u školi i izvan nje te promiče jezična i kulturna raznolikost. Obilježavanjem Europskog dana jezika prisjetili su se učenici ali i  ostali građani , da je rad na očuvanju europske jezične baštine nemoguć bez svijesti o važnosti očuvanja vlastita materinskog jezika.

Učenici su kao nagradu za svoj trud dobili promotivne materijale (narukvice, plakate, naljepnice) koje Vijeće Europe distribuira putem nacionalnog povjerenika u svakoj zemlji članici. Događaj je uvršten u popis događanja na službenoj stranici projekta: http://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/Default.aspx

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a