• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Ožujak
3

Prva faza projekta ee škole u Velikoj Pisanici pred završetkom

Ministar turizma RH Damir Bajs, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo u pratnji župana Miroslava Čačije i njegovih suradnika, posjetili su Osnovnu školu u Velikoj Pisanici.

            Ta je škola u Projektu „EE škola“ kojega financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osnovna škola Velika Pisanica u njega je uključena 2007. godine. U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj UNDP izrađen je strateški dokument takozvani energetski audit odnosno Studiju izvodljivosti za projekt energetske učinkovitosti Osnovne škole Velika Pisanica. Studija je, detaljnom analizom podataka na bazi tri godine, pokazala velike gubitke energije zbog neadekvatnih vanjskih prozora i vrata, nekvalitetne izolacije vanjskih zidova, zastarjele rasvjete, kotlovnice i nepostojanja regulacije temperature prostora, ali i mogućnosti ušteda u energetskom i financijskom pogleda ukoliko se realizira neka od previđenih investicija. Preko natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - potprojekt održive gradnje, dobivena je financijska potpora za realizaciju projekta. Uz Fond, potporu je dala i Bjelovarsko – bilogorska županija.
            Tako je u 2009. godini zamijenjena kompletna vanjska stolarije škole, a trenutno je u pripremi javni natječaj za zamjenu ovojnice zgrade, čime će biti završena prva faza projekta EE škole.
            Zamjenom prozora i vrata godišnja potrošnja energije donijet će uštedu od 26 700 kuna, a zamjena vanjske ovojnice zgrade 13 970 kuna. Ukupno, riječ je o godišnjoj uštedi većoj od 40 tisuća kuna.

            U sljedećoj fazi projekta EE škola planira se moderniziranje kotlovnice, rasvjete u školi i uvođenje regulaciju temperature prostora. Budući da je u izgradnji i školsko sportska dvorana, namjera je realizirati pilot projekt proizvodnje toplinske energije ugradnjom solarnih kolektora.

 

BBŽ

 

BBŽ

 

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a