• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Kolovoz
24

PUTEM PROJEKTA JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA PODRUČNA ŠKOLA PREDAVAC DOBIVA NOVU ŠKOLSKU ZGRADU I ŠKOLSKO-SPORTSKU DVORANU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima predstavio je projekt Javno-privatnog partnerstva u Općini Rovišće na čijem će se području graditi nova škola i školsko-sportska dvorana vrijedna osam milijuna kuna.

Najveći projekt škologradnje u Hrvatskoj – projekt Javno-privatnog partnerstva „BBŽ – škole“ obuhvaća gradnju 12 objekata u 11 škola, među kojima je i gradnja nove školske zgrade i školsko-sportske dvorane u Područnoj školi Predavac. Riječ je o školi koja pripada Osnovnoj školi Rovišće koju trenutno pohađa 578 učenika u 37 razrednih odjeljenja. Inače, u sastavu OŠ Rovišće nalazi se 5 područnih škola – Kravljevac, Zrinski Topolovac, Predavac, Prgomelje i Podgorci.

Gradnjom nove škole u Predavcu osigurati će se uvjeti za smještaj 237 učenika, a u planu je predavačkim učenicima pridružiti i osnovnoškolce iz  Podgoraca, te učenike predmetne nastave  iz Zrinskog Topolovca  i samim time učenicima će se pružiti bolji standard obrazovanja u novoizgrađenoj Područnoj školi u Predavcu. Povećanjem broja učenika predavačka Osnovna škola postala bi osmorazredna osnovna škola. U konačnici time bi bio omogućen i rad u jednoj smjeni i ostalim područnim školama, kao i u matičnoj školi koja će u tom slučaju biti rasterećena u vidu učenika predmetne nastave, dakle od 5. do 8. razreda, jer bi učenici iz Predavca, Podgoraca i Zrinskog Topolovca predmetnu nastavu gradnjom nove škole pohađali u Predavcu

Uz gradnju nove školske zgrade u Predavcu po modelu Javno-privatnog partnerstva gradit će se i jednodijelna školsko-sportska dvorana. Riječ je o objektima ukupne veličine 2.231 metar četvorni od kojeg će se na 1.635 metara četvornih prostirati nova škola zgrada, a jednodijelna dvorana prostirat će se na 729,49 metara četvornih.

Kada se objekti i završe u planu je da će u Područnoj školi Predavac svoje osnovnoškolsko obrazovanje stjecati 237 učenika u 13 razrednih odjeljenja. Zgrada za odgoj i obrazovanje u potpunosti će biti prilagođena i dostupna korisnicima s tjelesnim invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Izgradnjom škole i dvorane tako će sva djeca imati bolji standard školstva, ali i iste uvjete za rad.

Projektom Javno-privatnog partnerstva „BBŽ – škole“ Bjelovarsko-bilogorska županija znatno podiže standard školstva na svom području. Jedini je to model putem kojeg županija može postići i cilj jednosmjenske nastave u svim školama, jer podsjetimo fondovi Europske unije ne nude sredstva za ulaganje u osnovno školsko obrazovanje, već samo za srednjoškolsko i cjeloživotno obrazovanje.

Nakon predstavljanja projekta i potpisivanja Programskog zadatka od strane ravnateljice OŠ Rovišće Blanke Klemić župan Bajs u društvu domaćina obišao je mjesto buduće gradnje planiranih investicija.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a