• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Listopad
31

PUTEVIMA BJELOVARSKIH BRANITELJA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima ispratio je učenike sedmih razreda 2. Osnovne škole Bjelovar na terensku nastavu „Putevima bjelovarskih branitelja“, a u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorske županije provodi program „Putevima bjelovarskih branitelja“ prihvaćen od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, a u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Gradom Bjelovarom. Riječ je o terenskoj nastavi učenika sedmih razreda osnovnih škola iz Bjelovara, koji će uz vodstvo sudionika Domovinskog rata, posjetiti mjesta i upoznati se s događajima iz vremena Domovinskog rata na prostoru Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i istočnog dijela Slavonije u kojima su sudjelovali bjelovarski branitelji. Cilj projekta je očuvati sjećanje na poginule hrvatske branitelje čija mjesta pogibije učenici obilaze, te mladima približiti vrijednosti na kojima se gradila Republika Hrvatska.

„Učenici sedmih razreda 2. Osnovne škole danas će biti na putu bjelovarskih branitelja , a na tom putu će posjetiti mjesta gdje su hrvatski branitelji dali svoj obol u Domovinskom ratu u kontekstu sudjelovanje, dakle, u oslobodilačkim akcijama u obrambenim akcijama te na mjestima gdje su oni nažalost poginuli.  Tamo smo kroz prošlo vrijeme postavili spomen obilježja , a na tim mjestima će čuti o događajima iz tog vremena  od osoba koje su u tim događajima i sudjelovali. Mislimo da je to jako dobro za djecu da čuju i da osjete na tim mjestima sve ono što je važno za Domovinski rat ,a u kontekstu Domovinskog rata je da vide kolika je žrtva od grada Bjelovara i iz njegovih 145 poginulih pripadnika. Ruta je, dakle, Bjelovar – Grubišno Polje – Ivanovo Selo – Bastajski Brđani – Donji Daruvar – Pakrac – Kusonje. Sve završava s kupanjem u Daruvarskim toplicama. Eto da nije sve samo edukativno , da ima malo i zabave“, rekao je Stipe Šola, predsjednik UHDDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Budemo obišli mjesta gdje su poginuli naši branitelji.  Tu smo sad bili na Barutani ,pa idemo u Grubišno Polje , pa prema Daruvaru i okolo Daruvara ta područja. Meni to znači jako puno  i drago mi je što tako učimo o našoj povijesti i svemu što se događalo. Mislim da bi svaki učenik trebao znati nešto barem malo o tome što se događalo , da je to nekakva kultura“, rekla je Lucija Stančin, učenica sedmog razreda bjelovarske 2. Osnovne škole.

„Mi smo pokazali već  na Mimohodu pobjednika  za vrijeme obilježavanja Dana  grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja da nam je izuzetno bitno da upravo oni koji dolaze, to su nove generacije, da uče pravu istinu o Domovinskom ratu.  Nažalost, vidjeli ste vrijeme nosi svoje i branitelja je danas sve manje , ali je zato izuzetno bitno da ovakvi programi zažive gdje će djeca , onih koja dolaze, saznati pravu istinu o Domovinskom ratu , ali ne samo iz knjiga, nego doista iz usta onih koji su ovo sve proživjeli , oni koji su bili aktivni sudionici obrane Hrvatske u Domovinskom ratu , ali isto tako oni koji su branili grad Bjelovar  i koji su obranili grad Bjelovar  upravo da bi mi danas  mogli bit ovdje slobodni.  Pritom ne trebamo zanemariti i zaboraviti niti jedno ime od onih dečki koji su upravo ovdje na Barutani poginuli i svih onih na području naše Bjelovarsko-bilogorske županije čiji su životi utkani u slobodu i grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije“, naglasio je gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak.

„Županija je od početka s UHDDR-om u akciji koja treba omogućiti našim osnovnoškolcima i srednjoškolcima uvid u Domovinski rat, uvid iz prve ruke. Danas imamo događaj koji se zove „Putevima bjelovarskih branitelja“ . Kada o tome govorimo onda govorimo o činjenici da je Bjelovar, a u biti i cijela županija bila u  Domovinskim ratom , veliki broj naših sugrađana su bili hrvatski branitelji , nažalost trećina naše  županije  je bila okupirana. Na današnji dan je počela akcija Otkos 10 i tada je trećina županije oslobođena, a kasnije su naši branitelji ratovali od Dubrovnika , pa do Slavonije.  Međutim, ono što me veseli zbog čega sam danas ovdje je ono na čemu ćemo morati apsolutno raditi, a to je prenošenje istine o Domovinskom ratu našim mladima. Danas su ovdje s nama zapravo učenici 2. Osnovne škole  Bjelovar i meni je drago da mladi pokazuju interes. Jedno je učiti iz knjiga i čuti iz medija, ali kad obiđete mjesta i postaje na kojima su se dešavale bitke ili tragedije unutar Domovinskog rata , onda zapravo možete drugačije gledati na to što je bilo, istaknuo je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a