• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Travanj
16

PUTEVIMA BJELOVARSKIH BRANITELJA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima ispratio je učenike sedmih razreda na terensku nastavu „Putevima bjelovarskih branitelja“, a u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorske županije provodi program „Putevima bjelovarskih branitelja“ prihvaćen od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, a u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Gradom Bjelovarom. Riječ je o projektu terenske nastave učenika 7. razreda osnovnih škola. Jednodnevnom izletu započinje posjetom Spomen području "Barutana"  i nastavlja se posjetom stalnog postava multimedijske izložbe o Domovinskom ratu u Grubišnom Polju, zatim mjestu stradanja civilnih žrtava češke nacionalne manjine u Ivanom Selu, posjetom Bastajskim Brđanima i Općini Đulovac gdje su pored ostalih stradali i članovi saniteta 55. Bataljuna i  dr. Anđelko Višić. Izlet se nastavlja posjetom Donjem Daruvaru - spomen obilježju Tihomiru Vrdoljaku  i Daruvaru, a nakon toga slijedi posjet Gradu Pakracu, Muzeju grada Pakraca  i spomen prostoru Kusonje. Na povratku u Bjelovar učenici će posjetili Daruvarske toplice gdje će se okrijepili i imati priliku kupati se na bazenima Daruvarskih toplica.

„Kada govorimo o Domovinskom ratu onda cijela Hrvatska, posebice Bjelovarsko – bilogorska županija moraju imati spomen na njega. Stoga što je u tom ratu većina naše županije bila okupirana, veliki broj branitelja je stradao, a imamo i civilnih žrtava. Ono što bih istaknuo kao činjenicu je da mora postojati ona trajna povezanost između Županije i braniteljskih Udruga, a posebice bih istaknuo to u ovakvim projektima. Ovo su projekti koji omogućavaju našim najmlađim, u ovom slučaju osnovnoškolcima, da vide sve što se dešavalo u našoj županiji i cijeloj Hrvatskoj. Tu je i krenuo rat na našem području na neki način i moram reći da me veseli zainteresiranost mladih za sve što se dešavalo u Domovinskom ratu. Moramo to govoriti, moramo to pričati, moramo imati spomen na te sve trenutke, na obranu Hrvatske od srbočetničke agresije u trenutku kada je to bilo najkritičnije i moram naglasiti da zahvaljujem i braniteljskim udrugama koje to organiziraju“, rekao je župan Bajs.

„Udruga Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije u samom planu i programu imaju za cilj edukaciju mladih naših sugrađana kroz programe kao što je i ovaj - Putevima bjelovarskih branitelja koji je namijenjen osnovnim školama. Ovo je projekt koji obuhvaća sedme razrede svih osnovnih škola u gradu Bjelovaru. Kreće se od Barutane, posjećuje se Grubišno Polje Memorijalni centa , dolaze do Ivanovog Polja pa sve do Donjeg Daruvara mjesta pogibije prvog Hrvatskog branitelja s područja grada Bjelovara. Nakon toga dolaze u grad Pakrac i spomen prostor u Kusonjama, a sve će završiti uz kupanje u Daruvarskim toplicama“, naglaiso je Stipe Šola predsjednik UHDDR-a BBŽ.

„Očekujem da ću naučiti nešto o braniteljima koji su nas branili, o žrtvama i da ćemo svi odati počast za njih i da ću to zapamtiti do kraja života. Mladi znaju samo o Vukovaru i kako je to prošlo, ali mislim da u našoj županiji ne znamo što se zapravo dogodilo“, rekao Martin Vrbovčan učenik 4.Osnovne škole, 7.razreda.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a