• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Siječanj
28

Radionica Oživljavanje u zajednici u Bjelovaru

U suradnji Bjelovarsko-bilogorske županije i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, te uz pomoć Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područnog ureda Bjelovar 28. siječnja 2015. u zgradi Županije održana je radionica Osnovne mjere održavanja života uz upotrebu AVD uređaja.

U Republici Hrvatskoj bolesti srca na drugom su mjestu po smrtnosti, zbog čega godišnje umire 9.000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata. Srčani zastoj, koji se može dogoditi svima, pa čak i mladim osobama i sportašima, bez intervencije unutar 3 do 5 minuta preživi tek 10 posto naših sugrađana. Stoga je edukacija građana-laika od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu jer je pojedinac educiran za pružanje prve pomoći u mogućnosti spasiti život svom sugrađaninu kojem se dogodio iznenadni srčani zastoj, održavajući ga na životu sve do dolaska tima hitne medicinske službe.

Zainteresirani građani su se educirali za pružanje osnovnih mjera održavanja života te za korištenje uređaja za automatsku vanjsku defibrilaciju srca. Pored praktičnih vježbi, na radionici se kroz razmjenu informacija i predavanja pojasnilo kada zvati hitnu medicinsku službu te koje informacije je potrebno dati medicinskom dispečeru kako bi hitna medicinska služba bila pravovremena i efikasna. Radionica je organizirana na poziv Bjelovarsko-bilogorske županije koja je u osiguravanju zdravstvene zaštite prepoznala važnost takve edukacije za lokalnu zajednicu, čime se pokazala kao pouzdan partner u razvijanju novih zdravstvenih inicijativa.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a