• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2010.
Travanj
22

Radionica u Bjelovaru okupila ekoproizvođače iz osam županija

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog turizma RH i Njemačkog društva za tehnički suradnju ( GTZ ) u Bjelovaru je održana regionalna radionica za ekoproizvođače.

Ekološki proizvođači iz osam hrvatskih županija upoznati su s radnim nacrtom Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede u republici Hrvatsko u razdoblju od 2010. do 2015. godine.
U tom razdoblju cilj je sadašnjih jedan i pol posto površina pod eko – nasadima povećati na sedam posto od ukupnog postotka obrađenih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj. Provedbom Akcijskog plana u tome bi se trebalo i uspjeti, o čemu su i razgovarali ekoproizvođači s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.
Bjelovarsko-bilogorska županija sa 61 registriranim ekoproizvođačem među vodećima je državi.
Prema riječima načelnika Odjela ekološke i integrirane poljoprivrede resornog Ministarstva Tomislava Petrovića, u Hrvatskoj više nije problem u plasmanu eko-proizvoda već u nedovoljnim količinama. To su potvrdili i vodeći ekoproizvođači poput Marijana Radanca iz Bjelovara i Terezije Nakani iz velike Pisanice. Posebno ističu povezivanje s hotelima na Jadranu do kojega je došlo zahvaljujući  Ministarstvu turizma RH.
Izrada Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede u RH obuhvaća pripremu stručnih podloga koje se odnose na pregled sadašnjeg stanja ekološke proizvodnje u nas u Europi i svijetu (površine, gospodarstva, proizvodi, tržišta ), pregled pravnog okvira i temeljnih hrvatskih strateških dokumenata bitnih za izradu Akcijskog plana, pregled Europskog akcijskog plana i prijedlog implementacije najboljih europskih praksi u Hrvatskoj.

Konačna verzija Akcijskog plana bit će predstavljena 15. srpnja ove godine u Zagrebu.

 

BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a