• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Veljača
7

Radni sastanak Hrvatskog restauratorskog zavoda i Bjelovarsko-bilogorske županije

Na inicijativu županije održan je 7. veljače radni sastanak župana Miroslava Čačije s Hrvatskim restauratorskim zavodom, Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture, Sisačko-moslavačkom županijom i Udrugom Garić. Tema sastanka bio je plan praćenja Bjelovarsko-bilogorske županije u realizaciji programa rada Udruge Garić, te inicijativa dr.sc. Tajane Pleše iz Hrvatskog restauratorskog zavoda o objedinjavanju aktivnosti oko spašavanja od propadanja srednjovjekovnih utvrda Moslavine.

Tijekom 2011. godine Upravni odbor Udruge Garić utvrdio je plan aktivnosti na obnovi Garić grada. U skladu s projektnom dokumentacijom, ove godine započet će se s obnovom središnje kule. Radovi će obuhvatiti saniranje zidova, te postavljanje krovišta s vidikovcem. Projekt vodi Hrvatski restauratorski zavod. Obnovljena središnja kula preoblikovat će se u muzej, uređen unutar izvornog srednjovjekovnog prostora. Radove na održavanju cijelog prostora te na početku obnove unutarnjih obrambenih zidova će, u skladu s mogućnostima, snositi Udruga. Planirano je istraživanje i konzerviranje male, sjeverne kule. Njena namjena nije određena, no radi relativno male kvadrature, srednjovjekovnog „štiha“, te izvrsnog smještaja unutar prostora grada, ona pruža brojne mogućnosti. Konačni cilj je obnova Garić grada kao kultivirane ruševine. Time je obuhvaćena cjelovita obnova dvije kule te djelomično konzerviranje drugih gradskih prostora i obrambenih zidova. Pri obnovi će se najviše pažnje posvetiti oblikovanju „zelenih prostora“ te popratnih poučno-zabavnih sadržaja. Udruga je neprofitna organizacija, pa rezultat njenog djelovanja na zaštiti, očuvanju i uređenju prostora ovisi i o svijesti o vrijednostima Garić grada kao kulturnog dobra Republike Hrvatske, od strane lokalne i regionalne samouprave.
Veliko zanimanje pobuđuju ostaci srednjovjekovnog  zamaka u istočnom dijelu Moslavačke gore, Bršljanovac ili Bršljanovac grad. Vjeruje se da je podignut u drugoj polovici 13 st., kad i glavnina moslavačkih utvrda. Zadatak mu je bio štititi sjeveroistočni dio bršljanovačke župe od prodora neprijatelja. Kad su Turci osvojili ove krajeve preuzeli su ga pa im je, uz Moslavinu i Zdence, bio jedna od najznačajnijih uporišta.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a