• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Studeni
28

RADNI SASTANAK PET HRVATSKIH ŽUPANA S PREDSJEDNIKOM VLADE I MINISTRIMA U VLADI RH

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i kolege župani Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije te Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije sastali su se s Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima na radnom sastanku.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar turizma Gari Cappelli.

Sastanak je održan na inicijativu koja je krenula iz Bjelovarsko-bilogorske županije kada je župan Damir Bajs prije dva mjeseca na radnom sastanku u Bjelovaru okupio kolege župane  s ciljem povezivanja županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske i ostvarivanja strateških projekata za taj dio Hrvatske.

Nakon radnog sastanka pet hrvatskih Župana uputilo je dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću tražeći radni sastanak koji bi bio mogućnost za iznošenje konkretnih prijedloga pet županija u cilju njihova razvoja i boljeg života 660 tisuća stanovnika.

Inicijativa koja je krenula iz Bjelovarsko-bilogorske županije dobila je zeleno svjetlo od strane premijera Plenkovića, a samim time petorica hrvatskih Župana imala su priliku prezentirati premijeru Plenkoviću neke od najvažnijih projekata koji ih povezuju, ali i strateške projekte svojih županija.

Osnovni zahtjev je bio osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, te su Župani pet hrvatskih Županija, predložili predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, a temeljeno na Odluci Vlade koja već postoji za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Župani sjevernih županija pohvalili su Vladin Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i smatraju da bi osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku  pridonijelo daljnjem razvoju tih županija pogotovo u kontekstu jače apsorpcije europskih sredstava za realizaciju njihovih kapitalnih projekta. Posebno su zadovoljstvo izrazili otvorenom i kontinuiranom suradnjom i dijalogom sa svim ministrima.

Također, župan Bajs posebno je od  Premijera tražio nastavak gradnje brze ceste Zagreb – Bjelovar koja je od vitalnog značaja za daljnji razvoj ovog dijela Hrvatske i to u punom profilu brze ceste u četiri traka. Brza cesta do sada je izgrađena do mjesta Farkaševac i u nju je uloženo oko 300 milijuna kuna.  Za dionicu izgradnje brze ceste do Bjelovara otkupljena je kompletna trasa i građeni su objekti.

Brza cesta je poveznica čak 4 županije (Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičke županije) te župan Bajs traži da se u mandatu ove Vlade započne s realizacijom preostalih 17 kilometara izgradnje brze ceste do Bjelovara. S obzirom na činjenicu da je Bjelovarsko-bilogorska županija jedna od dvije županije koja na svom području nema ni metra brze ceste ni autoceste, a nalazi se u neposrednoj blizini Zagreba,  te s obzirom na činjenicu da je izdana građevinska dozvola za istu, župan je zatražio  da se radovima nastavi i da se ta dugo očekivana brza prometnica napokon i izgradi. Njena izgradnja izlazak je iz prometne izolacije ovog dijela Hrvatske, a samim time i preduvjet za privlačenje gospodarskih investicija. Naime, prema mišljenju Vladine Agencije za konkurentnost ni jedna županija ne može dobiti nove investitore ako na svom području nema izgrađenu autocestu ili brzu cestu.

Na sastanku u Vladi razmijenjena su i mišljenja o konkretnim projektima iz različitih resora, a posebno regionalnoga razvoja, prometa, infrastrukture, zdravstva, turizma i školstva.

„U  prosincu će se u Šibeniku održati 3. sastanak članova Vlade sa svim županima, koji će biti prigoda za daljnji nastavak razgovora o važnim projektima svih, pa tako i pet sjevernih županija“, najavio je predsjednik Vlade.

Po završetku sastanka, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je da Vlada vodi računa o ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske. U tom je kontekstu najavila da će na sjednici Vlade u Osijeku biti predstavljen institut razvojnog sporazuma, koji je dio izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, a koji po prvi puta donosi zakonski model kojim će se usklađivati prioriteti jedinica lokalne samouprave i nacionalne razine vlasti u razvojnim projektima.

Kroz institut razvojnoga sporazuma, kazala je, u narednim će se mjesecima i sa županima pet sjevernih županija razgovarati o njihovim prioritetima i projektima koji će biti financirani iz europskih fondova.

Izvijestila je da je u proteklih godinu dana na području tih županija financirano 60 projekata ukupne vrijednosti 51 milijun kuna kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju. Ukupno ugovorena sredstva iz operativnih programa koji su trenutno na raspolaganju Hrvatskoj na području ovih pet županija iznose 401 milijun eura.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da su župani sjevernih županija upoznati s Konačnim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji će, istaknuo je ministar, svim županijama u Hrvatskoj donijeti jednostavniju i pravedniju raspodjelu prihoda od poreza na dohodak. „Neto efekt će biti pozitivan, osobito za ovih pet sjevernih županija“, dodao je.

Ministar Marić naglasio je da su porezna, neporezna i administrativna rasterećenja gospodarstva i građana jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Republike Hrvatske.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs pozdravio je, u ime župana sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske, Vladinu odluku o osnivanju Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, naglasivši da župani žele sličan program i za sjeverni i sjeverozapadni dio Hrvatske.

„Mi župani pet županija imamo redovite sastanke, gotovo na mjesečnoj bazi i prije nekog vremena imali smo sastanak u Bjelovaru gdje smo dali inicijativu. Kada govorimo o Vladinom programu, Vlada je ustanovila program za Slavoniju gdje ima pet slavonskih županija i gdje je odobreno 2.5 milijarde eura za programe potpore tom dijelu Hrvatske. Svi župani to pozdravljaju i smatraju to dobrim programom. A ono što smo mi predložili kao inicijativu, je da se sličan program napravi i za ovaj dio Hrvatske. Mi želimo biti u mogućnosti da zajedno s Vladom i s Vladinim institucijama, javnim tijelima, Hrvatskim vodama i Hrvatskim cestama dogovorimo strateške programe za ovaj dio Hrvatske. Ja mogu sa zadovoljstvom reći da je naša inicijativa prihvaćena, da je premijer Plenković to naznačio kao mogući okvir za suradnju u narednom razdoblju, da smo utvrdili vremenski okvir te da ćemo se naći krajem siječnja, početkom veljače i da postoji mogućnost da se naš prijedlog prihvati. Mislim da partnerski odnos Županije i Vlade mora biti temeljen na takvim odnosima. Naznačit ću da mislimo da Vlada mora napraviti sličan programe i za ostale dijelove Hrvatske, ali ću reći i da smo iskoristili mogućnost da popričamo o temeljenim stvarima koje su povezane uz program koji očekujemo. Tako su teme bile prometna povezanost, školstvo, zdravstvo, ja bih rekao one temeljne stvari koje se tiču nas kao županija i koje moramo zajedno provesti. Dotakli smo se i promjena u poreznoj politici i apsolutno podržavamo povrat sredstava koja su nam dva puta smanjena. To će nam omogućiti lakše praćenje europskih projekata, ali i mogućnost da kroz vlastita sredstva riješimo niz drugih stvari. Nadam se da ćemo za dva mjeseca ponovno naći u Vladi, da ćemo pričati o napretku u tom segmentu i ono što je najvažnije, siguran sam da s obje strane postoji dobra volja za suradnju na razvoju regionalnog dijela Hrvatske“, istaknuo je župan Bajs.

Župan Bajs izvijestio je da je s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem dogovoreno da se idući sastanak održi krajem siječnja ili početkom veljače.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a