• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Siječanj
27

SASTANAK S POMOĆNIKOM MINISTRA POMORSTVA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

Župan Damir Bajs održao je sastanak s pomoćnikom ministra prometa, Lukom Vuletićem te još jednom naznačio kako je novim nacrtom strategije došlo do bitnih promjena kada govorimo o prometnoj povezanosti glavnih cestovnih pravaca vezanih uz područje Bjelovarsko-bilogorske županije tj. ostao je naznačen samo jedan pravac, Zagreb-Vrbovec-Bjelovar-Virovitica.

Nakon  niza primjedbi i traženja sastanaka čelništva županije :

a) Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs  zatražio je uvrštenje slijedećih pravaca
1. Moslavačko – pokupski cestovni smjer Karlovac-Petrinja-Sisak-Popovača-Kutina (Garešnica-Končanica-Daruvar)-Virovitica-Terezino Polje
2. Pakračko-Okučanski cestovni smjer Stara Gradiška-Okučani-Pakrac-Veliki Zdenci
Uz navedene pravce zatražili smo uvrštenje i
- Podravskog  spoja Bjelovar – Đurđevac
- Kao i nova pruge Gradec –Sveti Ivan Žabno – od vrlo važnog strateškog interesa za županiju premda je u cijelosti izvan područja Županije, a za koje će  resorno ministarstvo ove godine raspisati i drugi natječaj za gradnju.

b)  Bjelovarsko- bilogorska županija je u rujnu 2014. godine donijela rezoluciju vezanu uz izradu nove strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2030. godine a kojom je istakla kako je novim nacrtom strategije došlo do bitnih promjena kad govorimo o prometnoj povezanosti glavnih cestovnih pravaca vezanih uz područje naše županije te utvrdila da će istom doći do prometne izoliranosti istočnih dijelova Županije.

c) Župan Bajs, također je inicirao održanje Okruglog stola u Daruvaru , a na kojem su sudjelovali prof. dr.sc. Ivan Dadić  s Prometnog fakulteta u Zagrebu , Hrvatski zavod za prostorno uređenje, ravnatelji županijskih Zavoda za prostorno uređenje, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici i načelnici zainteresirani za prometne pravce.

Zaključeno je kako navedenom strategijom Bjelovarsko-bilogorska županija gubi niz pravaca čime su prometnom izoliranošću teško pogođeni istočni dijelovi županije a posebice gradovi Daruvar, Garešnica i Grubišno Polje. Također je potrebno naglasiti da  bi izostavljanjem cestovnih pravaca 2/5 županije, odnosno  brisanjem više od polovice cestovnih pravaca, s ostatkom Hrvatske ostalo nekvalitetno povezano  41.504 stanovnika Županije.  Zatražilo se od Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog Sabora uvrštenje navedenih prometnih pravaca na području Bjelovarsko- bilogorske županije u strategiju prometnog razvoja RH 2014.-2030. te i sastanak s resornim ministarstvom a koji je rezultirao danas održanim sastankom.
Župana Bajsa posebno je zanimalo pitanje uvrštenja u europrojekte  željezničke pruge Sv. Ivan Žabno-Gradec koja se ne nalazi u Strategiji, ali se nalazi u aktivnostima Hrvatskih željeznica i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a i sam ministar je najavio da projekt od veljače ide dalje- kaže župan Bajs ističući kako bi navedena pruga bila prvi veliki europrojekt kada se govori o prometnom sektora u kojim bi Bjelovar postao prigradsko naselje Zagreba što je izuzetno važno i za gospodarstvo i stanovništvo.
Pomoćnik ministra Vuletić naglasio je kako je pruga Sv. Ivan Žabno-Gradec jedan od projekata koji će Hrvatska prijaviti na natječaje za financiranje iz europskih fondova. Istaknuo je i kako će HŽ infrastruktura 3. veljače imati otvaranje ponuda za izvođače radova za spomenutu prugu, a ako neće biti nikakvih problema, može se očekivati da će ugovor biti potpisan u prvoj polovici ove godine.
Također je naglasio kako se strategija može mijenjati ako se pokaže interes i potreba, a u nju bi trebalo uvrstiti sve ono za što mislimo da je dobro za Hrvatsku.
Cestovna povezanost generator je razvoja područja županije, tj. izostavljanje  prometne povezanosti odrazit će se na lošije korištenje prirodnih resursa kao i na gospodarski razvitak, rast i razvoj gradova i općina kao i poboljšanje demografskih prilika, jer ovim nacrtom strategije prometnog  razvoja, trećina stanovništva Županije ostaje izolirana.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a