• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Veljača
4

SJEĆANJE NA PETRA JURUŠIĆA

U povodu smrti bivšeg člana Županijskog poglavarstva Bjelovarsko-bilogorske županije i saborskog zastupnika Petra Jurušića obitelj, prijatelji, suradnici i građani mogli se oprostiti od preminulog upisom u Knjigu žalosti u prostorijama Bjelovarsko-bilogorske županije.

Petar Jurušić rođen je 24. lipnja 1946. godine u mjestu Botinac nedaleko od Bjelovara. Cijeli svoj život bio je vezan uz svoje malo bilogorsko mjesto i svoju Općinu Kapela. Od kraja šezdesetih bio je društveno i politički aktivan, a krajem osamdesetih bio je jedan od osnivača Hrvatske seljačke stranke. Cijeli svoj život posvetio je borbi za selo i seljaka, jer i sam je bio poljodjelac, koji je sa suprugom i troje djecom živio u Botincu. Svoju političku karijeru ostvario je u Hrvatskoj seljačkoj stranici, a svojedobno je bio i predsjednik stranke na području bivše Općine Bjelovar,  dugogodišnji potpredsjednik HSS-a, te član Predsjedništva. Bio je član Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, član Županijskog poglavarstva u dva mandata od 2001. – 2009. godine. U dva mandata bio je i član Županijskog doma Hrvatskog Sabora od 1993. – 2001. godine, a svojevremeno je obnašao i dužnost potpredsjednika Hrvatskog Sabora. U Saboru je bio aktivan i u njegovim saborskim tijelima i to u Komisiji za lokalnu samoupravu, gospodarstvo i financije i to od 1993. – 1997. godine. U svom drugom saborskom mandatu od 1997. – do 2001. godine Petar Jurušić uz obnašanje dužnosti saborskog zastupnika bio je i aktivni član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku. Politika nikad nije izašla iz njega i do svojih posljednjih dana razmišljao je i promišljao kako bi se trebalo odnositi prema hrvatskom selu, poljoprivredi i poljoprivredniku.

Od Petra Jurušića oprostio se i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. On uz sve što je bio, a bio je pored ostalog i poljoprivrednik i seljak, bio je i jako aktivan u životu. Aktivan ne samo u svom Botincu i našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, već i na području Republike Hrvatske. On je bio jedan od čelnika HSS-a koji se osnivao tu stranku na ovim područjima, bio je potpredsjednik stranke dugi niz godina. Bio je i saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog Sabora, ali i naš županijski vijećnik i član Županijskog poglavarstva. Uvijek i svagdje ja ga se sjećam kao aktivnog čovjeka koji je naglašavao vrijednost i potrebu da se selo i poljoprivreda sačuva. Naglašavao je posebnu važnost i potrebnu sklonosti države, ali i županija prema selu i seljaku u vidu programa koji će im pomoći. I na tome je ustrajao cijeli svoj život i posljednjih više od dvadesetak godina koliko ga ja poznajem, istaknuo je župan Damir Bajs opraštajući se od Petra Jurušića.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a