• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Siječanj
8

SJEĆANJE NA STANISLAVA PAVLIĆA

U povodu godišnjice smrti profesora Stanislava Pavlića (8. siječnja 1997.) obitelj i predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije položili su vijenac i zapali svijeće na njegovu posljednjem počivalištu.
SJEĆANJE NA STANISLAVA PAVLIĆA

Nakon kratke i teške bolesti, prof Pavlić preminuo je u 58. godini života. Bio je tada zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana. Na svaku godišnjicu njegove smrti, čelništvo Bjelovarsko-bilogorske županije prisjeća se prof. Pavlića, njegovog sudjelovanja u oslobađanju Bjelovara u rujnu 1991. godine i doprinosa u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Prof. Stanislav Pavlić rođen je 22. lipnja 1939. godine u Brezi kod Sarajeva. Osnovnu i srednju školu završio je u Bjelovaru, Višu pedagošku i Filozofski fakultet u Zagrebu, nakon čega se vraća u Bjelovar gdje radi kao profesor povijesti.

Bio je istaknuti sudionik «Hrvatskog proljeća» i član Matice hrvatske zbog čega je dobio otkaz u školi. Nakon četiri i pol godine bez posla, radno mjesto dobiva u Tvornici «Fenor» u Novoj Rači. Zbog sudjelovanja u Hrvatskome proljeću mjesto u prosvjeti nije mogao dobiti. Dolaskom višestranačja prof. Pavlić ponovno se aktivno uključuje u politički život. Jedan je od osnivača Hrvatske demokratske zajednice u Bjelovaru, a 1990. godine na prvim višestranačkim izborima dolazi na dužnost predsjednika Skupštine općine Bjelovar. Tu dužnost obnaša za vrijeme najžešće agresije na Hrvatsku. Prof. Pavlić je kao član Kriznog štaba bio jedan od pregovarača s JNA u rujnu  1991. godine kada je 29. rujna oslobođen Bjelovar.

Na dužnosti zamjenika bjelovarsko-bilogorskog župana bio je od 28. prosinca 1993. godine nadležan za društvene djelatnosti pridonosio je i poticao rad humanitarnih organizacija, posebno je bio aktivan u promicanju kulture i športa.

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
SJEĆANJE NA STANISLAVA PAVLIĆA
SJEĆANJE NA STANISLAVA PAVLIĆA
SJEĆANJE NA STANISLAVA PAVLIĆA
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a