• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Ožujak
11

SJEDNICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA POVODOM DANA ŽENA

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova obilježio je Međunarodni dan žena prigodnom sjednicom i podjelom karanfila na trgu Eugena Kvaternika.

Župan Miroslav Čačija istaknuo je brojne žene koje su svojim djelovanjima na vrlo različitim područjima postigle velike uspjehe mijenjajući svijet na bolje. Naveo je i žene koje su dale izniman doprinos na svjetskoj političkoj sceni, koja se tradicionalna promatra kao „muški posao“.
Matea Radić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, iznijela je zabrinjavajuće podatke o položaju žena u ruralnim krajevima. Tako 75 posto žena na selu rade same sve poslove u kući i oko kuće, da ih samo 50 posto vozi automobil, te da ih je 23 posto  totalno informatički nepismeno. Posebno je istaknula diskriminaciju žena pri zapošljavanju, gdje ih se pita o planiranju obitelji i ostalim temama koje su zakonom zabranjene, što dovodi do sve većeg pada nataliteta u Hrvatskoj.
Daliborka Vrankić Horvat, članica Povjerenstva, istaknula je podzastupljenost žena u politici, a pogotovo u „ozbiljnim“ temama, koji sa sobom nose novac, utjecaj i moć, kao što su gospodarstvo, vanjska politika, obrana, financije i sl.
Upućen je i apel političkim strankama da u svoj rad uključe i animiraju što više žena, a pogotovo da ih što više stave na svoje izborne liste, jer su predstojeći lokalni izbori zadnji na kojima političke stranke neće snosit sankcije zbog podzastupljenost žena na listama, odnosno ako će imati manje od 40% žena na listi.

BBŽ BBŽ

BBŽ BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a