• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Siječanj
31

ŠKOLE I ZDRAVSTVENE USTANOVE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE PODNIJELE ZAHTJEVE ZA FINANCIJSKU POTPORU CERTIFICIRANJA

Župan Damir Bajs sazvao je sastanak s ravnateljima srednjih i osnovnih škola, te zdravstvenih ustanova , s ciljem da sve ustanove kojima je osnivač, a nemaju još certifikat energetske učinkovitosti, zajedno podnesu zahtjeve za sufinanciranje tog certifikata

Prema zakonu moraju ga imati objekti veći od tisuću četvornih metara, a procijenjena vrijednost certifikata za ustanove Bjelovarsko-bilogorske županije koje je još nemaju je 600 tisuća kuna. Da bi ih dobili, javit će se na Otvoreni javni poziv Ministarstva gospodarstva RH iz programa Razvoja energetskog sustava. Sastanku su prisustvovali i ovlašteni certifikatori koji su sudionicima dali Ponude za natječaj, kao sastavni dio ponuđene dokumentacije.
Otvoreni javni poziv je objavljen za dodjelu potpore Ministarstva gospodarstva za aktivnost A1 Potpore za energetsku učinkovitost - Pomoći unutar opće države. Ovim javnim pozivom se želi kroz pomoć proračunima jedinica lokalne i područne samouprave, odnosno njihovim proračunskim korisnicima, potaknuti korištenje i razvoj energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije. Otvoreni javni poziv namijenjen je jedinicama lokalne i područne samouprave kao i njihovim proračunskim korisnicima, čije financijske planove konsolidiraju nadležni proračuni jedinica lokalne i područne samouprave, a koji su navedeni u Registru proračunskih korisnika Ministarstva financija.

Sredstva za dodjelu pomoći temeljem ovoga Otvorenog javnog poziva osigurana su unutar proračuna Ministarstva gospodarstva, Programa 3204 - Razvoj energetskog sustava i gospodarenja mineralnim sirovinama, Aktivnosti A560063 - Državne potpore za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, računskoj stavci 3631 - Tekuće pomoći unutar opće države, i iznose 7.500.000,00 kuna. Najveći iznos potpore može iznositi 200.000,00 kuna. Od ukupno prihvatljivih troškova može se odobriti najviše 75 posto prihvatljivih troškova. Dodijeljena sredstva predstavljat će iznos od 75 posto sredstava koje će podnositelj prijave morati opravdati u 100 postotnom iznosu. Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava po sustavu „tko se prvi prijavi“.
Dobivanje certfikata pretpostavka je za daljnji razvoj i poboljšanje energetski učinkovitosti, a ustanove će moći aplicirati na Nacionalni program Vlade RH čija je provedba obaveza republike Hrvatske iz Direktive EU. Ostvarenje je to Energetskog plana 2020.: smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20%, povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnim kapacitetima na 20% i povećanje energetske učinkovitosti za 20% u svim članicama Europske unije.
Osim za sufinacniranje certificiranja, četiri škole s područja Bjelovarsko-bilogorske županije – Gimnazija Bjelovar, Tehnička i Obrtnička škola Bjelovar, te osnovna škola Sirač, podnijele su zahtjev za sufinanciranje dijela stolarije.


 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a