• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
23

STABILIZIRANO POSLOVANJE SUVENIRA ARBOR, POVEĆANA ULAGANJA, PROIZVODNJA I IZVOZ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić boravili su u radnom posjetu Suveniru Arbor- županijskoj ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Riječ je o tvrtki koju je župan Bajs 2013. kada je ponovno postao župan zatekao u teškom stanju, praktički pred zatvaranjem s milijunskim dugovanjima prema državi, dobavljačima i samim radnicima.

Svjestan situacije, ali i značaja tvrtke koja zapošljavanja osobe s invaliditetom župan Bajs tada se ulovio u koštac s problemima i krenulo je rješavanje pitanja predstečajne nagodbe. Podrazumijevalo je to brojne dogovore i niz sastanka s Ministarstvom financija, vjerovnicima, ali u konačnici i s radnicima koji su se bojali za opstanak tvrtke, a samim time i za svoja radna mjesta svjesni činjenice ukoliko se proizvodnja u Suveniru ugasi da će više teško doći do radnog mjesta.

U posljednje četiri godine tako je napravljen potpuni zaokret u radu i proizvodnji Suvenira Arbor i danas možemo reći kako je poslovanje stabilizirano, tvrtka zapošljava 61 radnika, od kojih su njih 37 osobe s invaliditetom. Jedinstvena je to zaštitna radionica u Hrvatskoj koja zapošljava osobe s invaliditetom, jer treba napomenuti kako je od ukupnog broja zaposlenih njih 66% osobe s invaliditetom.

„Zadovoljstvo je da smo ovdje, pogotovo jer zaštitne radionice su one ustanove, odnosno radne organizacije koje imaju preko 50% zaposlenih osoba s invaliditetom. Ovdje, čuli smo od ravnatelja, preko 60% zaposlenih su osobe s invaliditetom. Putem Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom država je potpomogla Arbor s 5 milijuna kuna u prošloj godini. Ono što još više veseli da 90% proizvoda od drva koji se ovdje danas proizvodi ide u inozemstvo, u izvoz. Prema tome, Suvenir Arbor je jedan predivan primjer integracije osoba s invaliditetom na tržište rada te pokazujemo da se to može. Čestitam i županu jer je Suvenir Arbor upravo u vlasništvu Županije. Ovo je jedan stvarno lijepi primjer dobre prakse u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje osobe s invaliditetom mogu i putem mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pronaći posao, integrirati se na tržište rada, raditi proizvodnu djelatnost koja 90% ide u izvoz“, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Osnovni cilj tvrtke u županijskom vlasništvu nije profit, već želja da se nastavi tradicija duža od četrdeset godina, tijekom kojih se uspješno integriraju osobe s invaliditetom u zajednicu omogućavajući im samostalan rad i dostojan život.

„Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od rijetkih županija koja ima osnivačka prava nad ustanovama u kojima rade osobe s invaliditetom. Ja bih rekao da je to naša obveza. Ustanova Suvenir Arbor prošla je teške trenutke predstečaja, i moram reći uspješno se ponovno vratila na tržište. Istaknuo bih da u tome svemu ima potporu i Sindikata radnika, ali i same Županije. Županija svake godine financira našu ustanovu s 1,6 milijuna kuna, partner je u svim europskim projektima. Moram zahvaliti i Upravi ove ustanove, na čelu s ravnateljem Baščevanom, ali i resornom ministarstvu koje nam je dalo dobar vjetar u leđa. Govorimo o činjenici da je Ustanova sve uspješnija na natječajima Ministarstva rada.  To nam je omogućilo da imamo nova ulaganja i da budemo konkurentni na tržištu“, rekao je prilikom posjeta Suveniru Arbor župan Damir Bajs.

U posljednje četiri godine dosta se ulagalo u opremu i nove strojeve, točnije 4 milijuna kuna, dakle u modernizaciju pogona, ali i sam asortiman proizvoda koji se u mnogočemu unaprijedio i proširio. Sve to zajedno ogromnim zalaganjem osnivača i Uprave doprinijelo je širenju tržišta, pronalasku novih kupaca u zemlji i inozemstvu.

Ulaganja u Suvenir Arbor tu ne staju tako da je trenutno u fazi gradnje novo skladište za sirovinu vrijedno 425 tisuća kuna, u adaptaciji i dogradnji je i pilana u vrijednosti od 450 tisuća kuna, a na jesen kreće gradnja nove proizvodne hale vrijedne 2 milijuna kuna.

„Suvenir Arbor jedna je od ljepših socijalnih priča u Republici Hrvatskoj. Osim ovog gospodarskog rasta i razvoja vidite da smo mi jedno od najvećih gradilišta u okolici. Provodimo mjere osposobljavanja na radnom mjestu i jedinstveni smo po mnogočemu.  Jedina smo zaštitna radionica u Hrvatskoj koja se bavi drvom i jedina smo zaštitna radionica koja zapošljava takav broj, 66% osoba s invaliditetom.
Teško je, naravno, no uz pomoć Ministarstva, Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju, Županije, mi smo, iako smo zadnje dvije godine bili u poteškoćama, danas postali jedna mala drvna industrija-velika stolarska radnja“, rekao je ravnatelj Suvenira Arbor Alen Baščevan.

Trenutno je u Suveniru Arbor zaposlen 61 radnik, a jedan od njih je Romano Antol : „Po struci sam prometni tehničar, bio sam nezaposlen 7 mjeseci , a prije 4 mjeseca dobio sam posao ovdje.  Zadovoljan sam, sviđa mi se ovdje, može se puno toga naučiti. Obavljam poslove sklapanja namještaja, cipelarnika, stolova, klupa. Zaposlen sam na 6 mjeseci i volio bih ostati raditi ovdje i dalje“, rekao je Antol.

Danas se proizvodi Suvenira Arbor mogu naći na policama najvećih trgovačkih lanaca namještaja u Hrvatskoj, a proizvodi se izvoze i u europske zemlje poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije i sa zadovoljstvom se može reći kako 90% svojih proizvoda Suvenir izvozi na inozemno tržište. Riječ je o visokokvalitetnim proizvodima od drva prvenstveno hrvatskog hrasta i bukve.

Sve to zajedno trebalo bi rezultirati povećanjem prihoda Suvenira Arbor, jer želja je osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije da se na tržištu ostvare dobri financijski rezultati i prihodi i samim time rastere davanja iz županijskog proračuna koja na godišnjoj razini iznose 1,6 milijuna kuna.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a