• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Listopad
2

STANJE U ŽUPANIJI NAKON ČETIRI MJESECA MANDATA ŽUPANA DAMIRA BAJSA

Nakon četiri mjeseca od stupanja na dužnost i početak novog mandata župana Damira Bajsa i njegovih zamjenika Đurđice Ištef Benšić i Nevena Alića, u kojima je poduzet niz aktivnosti i donijeto niz odluka, na konferenciji za novinare su župan i zamjenici prezentirali trenutno stanje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Bjelovarsko-bilogorska županija kroz ova četiri mjeseca svoje je obveze što se tiče županijske blagajne, smanjila s 9 milijuna kuna na 3,5 milijuna. Plaćene su sve decentralizirane obveze, rate kredita i ostalo tako da je Županija sve bliže vraćanju u redovno poslovanje.
Rebalansom proračuna  donesenom na sjednici Županijske Skupštine u srpnju, županijski je proračun za ovu godinu smanjen za 17 milijuna kuna,
Unijeta su dva nova programa- osigurano je 1.200.000,00 kuna za dodjelu bespovratnih namjenskih financijskih potpora za izradu dokumentacije razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova u programima koji se odnose na razvoj gospodarstva, obrtništva, poljoprivrede, poslovne i ruralne infrastrukture. Osigurano je i 200 tisuća kuna za programe i projekte udruga umirovljenika s područja Županije.
Izmjenom i dopunom Statuta prihvaćenom na 2. sjednici Županijske skupštine, po prvi put Bjelovarsko-bilogorska županija osniva Odbor za umirovljenike i starije osobe, te Odbor za branitelje Domovinskog rata
Bjelovarsko-bilogorska županija ulaganjem gotovo 100 milijuna kuna u školstvo kroz model javno-privatnog partnerstva osigurat će željeni pedagoški standard jednosmjenske nastave za 9,5 tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca.
Odlukom o ustrojstvu i djelokrugu Upravnih tijela Bjelovarsko-bilogorske županije prihvaćenoj na 2. sjednici Županijske skupštine, broj upravnih tijela smanjen je s deset na osam. Ustrojava se šest upravnih odjela i dvije službe. Sukladno Odluci župan Damir Bajs imenovao je v.d. pročelnika, a oni su:

- v.d. pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Suzana Raguž Pehar
- v.d. pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i umirovljenike Snježana Mišir
- v.d. pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo, lovstvo i zaštitu okoliša Marijan Mikulandi
- v.d. pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i nacionalne manjine Ana Antolović
- v.d. pročelnica za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu Sandra Vinceković Mikulandra
- v.d. pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i fondove Europske unije Igor Premužić
- v.d. pročelnica Kabineta župana Daliborka Vrankić Horvat
- v.d. pročelnica Stručne službe za poslove Županijske skupštine i opće poslove Lidija Brkić

Istodobno, župan Bajs raspisao je natječaj za nove pročelnike.
Sukladno Akcijskom planu za rješavanje predmeta legalizacije, uz preraspodjelu djelatnika, raspisan je natječaj za ovlaštene osobe za izdavanje dozvola, kojih u ovom trenutku Županija nema.
Župan Damir Bajs donio je odluku i o premještaju Ureda za zamjenike župana iz redova srpske i češke nacionalne manjine u Daruvar, s uredovnim danom u Bjelovaru jednom tjedno.
Zaprimljene su ostavke direktora Kukavice d.o.o. i Bjelovarskog sajma d.o.o., te će se za Bjelovarski sajam raspisati odgovarajući natječaj. Županija je također pokrenula rješavanje financijskih obveza Bjelovarskog sajma.
Zbog smanjenja limita Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice gotovo 40 posto, što je više od 7 milijuna kuna manje uplaćenog očekivanog novca od HZZO-a, župna Damir Bajs zatražio je izradu plana restrukturiranja poslovanja te ustanove. S obzirom da Daruvarskim toplicama najviše smanjen limit, u odnosu na ostale specijalne bolnice u Hrvatskoj, od HZZO-a je zatraženo da razmotri situaciju, što su i učinili te najavili rebalans do kraja godine kojim bi se ta nepravda prema Daruvarskim toplicama bar djelomično ispravila.
Zbog stanja u Suvenir Arbor  Siraču, javnoj ustanovi Bjelovarsko-bilogorske županije koja većinski zapošljava osobe s tjelesnim invaliditetom, i koja sama uspijeva osigurati tek 15 posto svojih prihoda, Županija je u razgovorima s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje kako bi se pronašlo rješenje njihova  problema.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a