• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Srpanj
28

ŠTETA OD ELEMENTARNE NEPOGODE U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI PROCIJENJENA NA VIŠE OD 47 MILIJUNA KUNA

Zbog vremenskih nepogoda u svibnju ove godine župan Damir Bajs donio je dvije Odluke o proglašenju elementarne nepogode. Prva se odnosi na razdoblje od 3. do 16. svibnja kada je zbog obilnih padalina došlo do poplava na područjima gradova Garešnice i Grubišnog Polja, te općina Dežanovca, Đulovca, Hercegovca, Ivanske, Končanice, Nove Rače, Rovišća i Sirača.

Druga Odluka donijeta je za područje Općine Dežanovac, gdje je od 23. do 26. svibnja olujno nevrijeme praćeno tučom uzrokovalo mnogobrojne štete na poljoprivrednom zemljištu i građevinskim objektima.
Na temelju izvješća gradskih i općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarne nepogode, procijenjene poljoprivredne štete unijete su u Registar šteta u poljoprivredi.
Za općine Dežanovac, Đulovac, Hercegovac, Končanica, Nova Rača, Rovišće i Sirač, te gradove Garešnicu i Grubišno Polje ukupna utvrđena šteta iznosi 41.309.144,66 kuna. Prijavile su je 642 fizičke osobe i 17 pravnih. Na poljoprivrednim usjevima šteta je utvrđena na 8 803 hektara zemljišta, a znatne su štete utvrđene u uzgoju konzumnog šarana i pčelinjih zajednica. Stradalo je jato od 38 672 šarana, a šteta je procijenjena  na 1.160.160,00 kuna. Ona na dvije pčelinje zajednice iznosi 71.190,00 kuna. 
U Općini Dežanovac, gdje su štetu prijavile 73 fizičke osobe, procijenjena je na 5.958.185,36 kuna. 
Navedena izvješća su proslijeđena Državnom povjerenstvu za procjenu šteta koje će dati konačno izvješće o iznosu šteta, a Sabor Republike Hrvatske može donijeti odluku o naknadi djela štete iz proračuna. Posebno naznačujemo da je elementarna nepogoda 5 obiteljskih kuća na području Grada Garešnice iznosila 30.000 kuna a za što su Županija i Grad Garešnica izdvojili po 10.000 kuna  a što je omogućilo sanaciju najvećeg dijela nastale štete.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a