• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Svibanj
20

STUDIJSKO PUTOVANJE U IRSKU PROJEKTA„JAČANJE KAPACITETA GOSPODARSKO-SOCIJALNIH VIJEĆA BJELOVARSKO-BILOGORSKE I MEĐIMURSKE ŽUPANIJE“

Bjelovarsko-bilogorska županija jedina je županija kojoj su odobrena sredstva za jačanje socijalnog dijaloga i to u iznosu od 413.714,91 kuna. Projekt koji u potpunosti financira Europski socijalni fond provodi se u partnerstvu s Međimurskom županijom. Ciljana skupina u projektu su članovi gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije.

U sklopu projekta potrebno je provesti niz aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti je studijsko putovanje u Irsku sa članovima gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije. U sklopu studijskog putovanja organizirana su tri radna sastanka.

Prvi sastanak je održan u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Dublinu gdje nas je dočekao Veleposlanik Ivan Mašina i tajnica Ana-Marija Džidić koji su nam ukazali na posebnosti Irske odnosno načina života i političkih utjecaja.

Drugi sastanak je također održan u zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske u Dublinu gdje smo se susreli sa g. Liam Kenny, ravnatelj Zajednice irske lokalne uprave (Association of Irish Local Government). Gospodin Kenny je održao sastanak na temu „Način izbora i uloga vijećnika u irskim županijama“. Na vrlo zanimljiv način približio nam je izbor irskih predstavnika na lokalnoj razini.

Treći sastanak je održan u zgradi Nacionalnog gospodarsko-socijalnog vijeća gdje su nas dočekali Dr. Rory O' Donnell, ravnatelj Nacionalnog gospodarsko-socijalnog vijeća (National Economic and Social Council) i Damian Thomas. Sastanak je održan na temu „Tripartitni dijalog između irskih institucija i načina funkcioniranja na regionalnoj razini“. Tripartitni dijalog je izvukao Irsku iz krize 80-ih godina, ali danas više ne pokušavaju postići generalni dogovor o svim temama sa svim stranama u dijalogu, nego se više fokusiraju na pojedina područja npr. ekologiju, planiranje stanogradnje, nezaposlenost.

Cilj studijskog putovanja bio je ojačati kapacitete članova gospodarsko-socijalnog vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije odnosno proučiti iskustvo druge zemlje sa tradicijom tripartitnog dijaloga. Upravo zbog tradicije odabrana je Irska te su članovi ciljane skupine imali priliku vidjeti način funkcioniranja irskog modela u praksi. Određena iskustva moguće je usvojiti i primijeniti u svom djelovanju.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a