• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Prosinac
29

STUDIJSKO PUTOVANJE ZA NOVINARE

Bjelovarsko-bilogorski župan, ujedno i predsjednik Turističke zajednice BBŽ, Damir Bajs posjetio je novinare na izletištu te vinariji i restoranu Coner na početku njihovog studijskog putovanja u organizaciji Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije. Prilika je to da se novinarima predstave novosti u turističkoj ponudi naše županije koje su ostvarene u 2016. godini u suradnji s privatnim sektorom.

Obilazak je započeo na izletištu te vinariji i restoranu Coner u Jabučeti, gdje je dovršen projekt „Rekreacijsko-edukativnog parka“ uz potporu Hrvatske turističke zajednice, a otvoreni su i novi smještajni objekti kategorizirani s 4 i 5 zvjezdica. Studijsko putovanje nastavljeno je predstavljanjem i obilaskom jedinstvenog turističkog-kulturnog objekta - Romske kuće. Romska kuća jedan je i od „Horses welcome punktova“ novog turističkog projekta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji „Upoznajte i istražite bjelovarsko-bilogorski kraj na konju“. Projekt je to koji je osvojio Zlatnu Povelju na nacionalnoj svečanosti Suncokret ruralnog turizma, a Romska kuća dobila posebno priznanje. Također, novinari su imali prilike čuti i o turističkim novostima daruvarskog područja, poznatog po županijskoj ustanovi Daruvarskim toplicama, ali i upoznati dio novih turističkih proizvoda u moslavačkom dijelu naše županije i novootvorenu Vilu Garić u Podgariću.
                                  
Turizam Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednjih nekoliko godina bilježi snažan trend rasta. Podsjetimo, u posljednje dvije godine, dva i pol puta povećan je tržni udio našeg turizma u okviru kontinentalnog dijela Hrvatske, što najbolje pokazuje rast turističke djelatnosti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Rezultati su to koji nisu došli sami od sebe, već zahvaljujući dobrom radu, povezivanju privatnog i javnog sektora te vidno pojačanom oglašavanju putem svih vrsta medija, ali i predstavljanju na raznim turističkim manifestacijama. Prema posljednjim rezultatima u 2016. godini ostvareno je 73.000 noćenja što je dvostruko više noćenja u odnosu na isto razdoblje prije dvije godine.

„Ako ćemo početi s brojkama, s jučerašnjim danom smo na 73.000 noćenja. Samo prije dvije godine bili smo na 35.000 noćenja. To se nije dogodilo samo od sebe. Bilo je doista dosta ulaganja. Radili smo zajedno s privatnim sektorom na novim turističkim projektima. I ovu godinu završavamo s jednim od najvažnijih projekata za koji smo dobili "Suncokret ruralnoga turizma" Zlatnu povelju. Riječ je o prvoj međunarodno certificiranoj bilogorskoj konjičkoj turističkoj stazi dugoj 90 kilometara koja oko sebe okuplja oko 20 Horses Welcome punktova. To nisu samo agroturizmi. To je naša povijesna kulturna baština, poput Etno kuće u Velikome Trojstvu, Romske kuće, Svijetlih pruga, jedinstvene galerije skulptura na otvorenom. To je projekt na kome smo radili zajedno s privatnim sektorom cijele godine. Moram reći da smo svi radeći zajedno bili uspješni na natječajima kako Ministarstva turizma, tako i Hrvatske turističke zajednice. Sama Turistička zajednica je uspjela povući oko 270.000,00 kuna na tim natječajima, a privatni sektor oko milijun kuna. Razlog što smo danas ovdje je isto jedan od tih projekata čime obogaćujemo ponudu i ono što je najvažnije, radimo složene turističke proizvode. Danas gosti kada dođu u ruralni turizam žele doista imati doživljaj uz kvalitetnu izvornu domaću hranu, enogastronomiju. Hoće li to biti doživljaj aktivnoga turizma na biciklu, hoće li izabrati konja, hoće li izabrati upoznavanje tradicije, kulture, baštine, to je već na njima. A na nama je da to radimo i mislim da zajedno s privatnim sektorom s kojim sjajno surađujemo da upravo to i radimo cijele ove godine.“, naglasila je direktorica Turističke zajednice BBŽ Jasna Vaniček Fila.

„Mogu reći da je 2016. bila još jedna uspješna turistička godina. Rezultati su izvrsni. Turistički sektor bilježi povećanje među najvećim u Hrvatskoj kako dolazaka, tako i noćenja, a posebice jednodnevnog turizma. Moram reći da to znači dobar odnos privatnog i javnog sektora, naše Turističke zajednice kako županije, tako i svih ostalih gradova i općina, ali i naših turističkih subjekata. Posebice bih pohvalio naše OPG-ove koji imaju veliki napredak. Moram naglasiti da smo, primjerice, u konjičkom turizmu postali vodeća destinacija u cijeloj Hrvatskoj.“, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a