• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Kolovoz
25

SURADNJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Suradnja Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije bila je tema radnog sastanka bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i zagrebačkog župana Stjepana Kožića.

Nakon radnog sastanka župan Bajs i župan Kožić na konferenciji za medije najavili su zajedničku suradnju dviju županija unutar Hrvatske zajednice županija, a dvojac Bajs-Kožić osvrnuo se i na temu decentralizacije. Konferencija za medije bila je i prilika za najavu sudjelovanja izlagača s područja Zagrebačke županije na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu.

Suradnja između Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije postoji od početka i kao dvije susjedne županije moramo surađivati. Obje županije nalaze se u sklopu Hrvatske zajednice županije, a koja ima potpuno jasan stav uz decentralizaciju, a to je da se s procesom decentralizacije mora započeti što prije. Mi se slažemo s tom tvrdnjom, ali i ostale županije u Hrvatskoj smatraju da je to opravdano i potrebito, jer Hrvatska je jedna od najcentraliziranijih država Europe. Stoga, novi saziv Sabora i nova Vlada moraju zastupati te interese, jer postupak decentralizacije mora krenuti, naglasio je župan Bajs.

Danas smo izabrali ove dvije teme jer je bitna međusobna suradnja i potpora kako bismo mogli surađivati u raznim poljima, ali i kako bismo mogli zajedno djelovati kroz Hrvatsku zajednicu županija, ali se i zajedno prijavljivati na Europske fondove. Hrvatska zajednica županija je udruga koja koordinira teme koje mislimo da su bitne za regionalnu samoupravu, a suradnja naših dviju županija kroz tu udrugu je bitna. Tako nam je i tema decentralizacije bila bitna i još uvijek je tako. Ta tema započela je još 2001.godine, ali do danas se nije značajno pomaknulo, što bi trebala. Kada kažemo da smo najcentraliziranija država Europe, to je nešto što pokazuju statistički podaci. Zato je naš stav, ali i stav Hrvatske zajednice županije da pokušamo animirati sve one u Saboru i Vladi da razumiju ove probleme, jer je decentralizacija nužna. Vjerujem da male općine, gradovi, ali i županije, same ne mogu, zato je bitno da imaju daljnju opstojnost. Zato smo se danas usuglasili da ćemo surađivati kroz Hrvatsku zajednicu županiju, kako bi pokušali spojiti naše probleme i pronaći rješenja, izjavio je zagrebački župan Kožić.

Osim zajedničke suradnje dviju županija, ali i usuglašenih stavova oko decentralizacije, župani Bajs i Kožić najavili su i sudjelovanje izlagača s područja Zagrebačke županije na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu.

Pred nama je i Sajam za koji vjerujem da će biti najveći sajam dosada. Naša Bjelovarsko-bilogorska županija je poljoprivredna županija i vodeća u proizvodnji mesa i mlijeka. Isto tako glavno smo odredište svakog rujna cijele poljoprivredne Hrvatske, ali i šire. Zagrebačka županija je uvijek bila nazočna, jer i ona je jaka poljoprivredna županija, a ove godine će nastupati s vlastitim štandom, kako bi prezentirali sve ono što oni pružaju. To je okvir o čemu smo razgovarali. Zahvaljujem županu na našem sastanku, ali i nastupu na Sajmu

Zagrebački župan Stjepan Kožić pojasnio je kako je Zagrebačka županija često bila prisutna na Bjelovarskom sajmu, ali ove godine žele pokazati svoju ponudu, te sve ono što Županija čini za svoje poljoprivrednike.
Ove godine ćemo sudjelovati sa štandom. Želimo pokazati da je u Zagrebačkoj županiji poljoprivreda glavna grana i da pomažemo našim poljoprivrednicima. Na Sajmu ćemo pokazati naše robne marke, naše već prepoznatljive autohtone proizvode koji su oplemenjeni novim tehnologijama, ali i marketingom kako bismo ih plasirati na naše, ali i europsko tržište. Također, prezentirat ćemo što mi radimo za poljoprivrednike, koje potpore dodjeljujemo i kako smanjujemo razliku između urbanih i ruralnih sredina. Vjerujem da će mnogi obići naš štand i vidjeti što radimo i nudimo, istaknuo je Kožić.

Na završetku konferencije, župan Damir Bajs naglasio je kako se što više poslova treba prepustiti lokalnoj, ali prvenstveno regionalnoj upravi. Kao primjer naveo je distribuciju vode i gradnju vodoopskrbnog sistema, koja je to sama i vodila. Kada su se određivala uslužna vodna područja koja trebaju i dalje voditi ukupne aktivnosti, nama to nije dano, niti Zagrebačkoj niti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Mi smo zajedno nastupili i dobili smo podršku svih da nastavimo to samostalno voditi. Stoga želimo da nam se da mogućnost da ono što smo dobro vodili dosada, vodimo i dalje, zaključio je Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a