• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Rujan
11

SVAKO PETO DIJETE U ŽUPANIJSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA IMALO BESPLATAN ŠKOLSKI OBROK

Bjelovarsko-bilogorska županija već niz godina financira besplatan školski obrok za učenike u osnovnim školama kojima je taj vid pomoći bio neophodan. Prošle školske godine na županijski program financiranja besplatnog školskog obroka nadovezao se i europski projekt „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“.

Riječ je bilo o projektu vrijednom 957.104,43 kuna koji je Bjelovarsko-bilogorska županija bila prijavila na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih i zahvaljujući kojemu je 791 učenik u 21 županijskoj Osnovnoj školi imao osiguran besplatan školski obrok tijekom cijele školske godine.

No, unatoč tom projektu Bjelovarsko-bilogorska županija nastavila je provoditi svoj dotadašnji program financiranja školskog obroka za 263 učenika za što je bilo izdvojeno 300 tisuća kuna iz županijskog proračuna.

Tako je sveukupno prošle školske godine besplatan obrok u Osnovnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije imalo 1 054 učenika za što je putem europskog projekta i putem županijskih sredstava bilo osigurano gotovo 1,3 milijuna kuna.

Učenike koji su imali potrebu za besplatnim školskim obrokom temeljem kriterija odabrale su same škole koje na licu mjesta vide kojim učenicima, odnosno roditeljima je pomoć potrebna, a ne putem primjerice sustava za socijalnu skrb.

Na taj način u konačnici stav je da se Županije da se svakom roditelju, odnosno djetetu pomogne ukoliko je to potrebno.  Gledano na bazi školske godine pomoglo se roditeljima s oko 1 300 kuna po djetetu za potrebe školske kuhinje, a taj na svojevrsni način ušteđen novac roditelji su mogli utrošiti na neke druge stvari potrebne njihovoj djeci, primjerice nabavku udžbenika ili pribora za školu.

Naime, stav je Bjelovarsko-bilogorske županije da svaki učenik kojemu je potrebna pomoć u vidu osiguravanja školskog obroka tu pomoć mora i dobiti. Sukladno s tim Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja financiranje školskih obroka svim učenicima kojima je to potrebno i ove školske godine bez obzira što još uvijek nisu osigurana sredstva putem europskog projekta, a na koji će se i ove školske godine 2017./2018. Bjelovarsko-bilogorska županija prijaviti.

Naime, ovih dana raspisan je novi natječaj „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ za školsku godinu 2017./2018., i dok se natječaj ne okonča Bjelovarsko-bilogorska županija dala je nalog svim školama da svi učenici koji su do sada imali besplatni obrok imaju i dalje, a Županija će iz svojih sredstava financirati obroke za sve i prebroditi vrijeme  do okončanja natječaja i povlačenja sredstva.

U Osnovnoj školi Rovišće u kojoj je održana završna konferencija projekta „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ u protekloj školskoj godini besplatan obrok imalo je 136 učenika, odnosno svako treće dijete koje pohađa tu Osnovnu školu.

„Projektne aktivnosti koje smo provodili, doprinijele su tome da su obitelji pripadnika ciljne skupine dobile osjećaj društvene pripadnosti, te smo doprinijeli razvoju lokalne zajednice. Ukupno je tijekom provedbe projekta osigurano 138.425 obroka za 791 učenika, a za pripremu obroka korišteno je ukupno 117 različitih namirnica što govori o različitosti i kvaliteti pripremanih obroka. Ovime smo postigli svrhu projekta i ostvarili smo cilj. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u projektu.“, rekao je voditelj projekta, izvršni direktor Udruge osoba s invaliditetom Daruvar Davor Marić.

„OŠ Rovišće imala je najviše problema jer svako naše treće dijete uključeno je u besplatnu prehranu. 49 učenika bilo je uključeno u besplatnu prehranu preko Županije, a 87 preko projekta, te učenici za koje se brinula Općina. Najviše me veseli što smo postigli naš cilj, te povukli sredstva koja smo planirali. Hvala djelatnicima Županije, županu, voditelju projekta i svim ravnateljima. Sada smo spremni za novi projekt.“, izjavila je ravnateljica OŠ Rovišće Blanka Klemić.

„Drago mi je da je ovaj projekt realiziran jer mi imamo jako puno djece kojima je pomoć potrebna. Mi kao Općina trudimo se surađivati sa školom i pomažemo koliko možemo, stoga smo svim učenicima nabavili bilježnice i osnovni pribor. Zajednički možemo puno više i  hvala županu, te siguran sam da ćemo i ubuduće dobro surađivati.“ pojasnio je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

„Županija i ja kao župan, daje posebnu pozornost da školstvo ima niz projekata koji trebaju omogućiti da djeca imaju standard koji zaslužuju, a to je i ovaj projekt. Bjelovarsko-bilogorska županija već niz godina ima u svom proračunu plaćanje školskog obroka učenicima. Od prošle godine omogućeno je da putem europskog projekta djeca dobiju besplatan obrok. Mi smo to prijavili i uspjeli smo u natječaju te 791 učenik dobivao je besplatan obrok. Mi nismo uveli kriterije CZS vezane uz odabir učenika koji trebaju dobivati obrok, već su to radile škole koje najbolje znaju o stanju učenika i roditelja. Zahvaljujem svima koji su bili u programu. Time smo postigli da sva djeca u projektu imaju besplatnu prehranu, pomogli smo svakom roditelju s otprilike 1300 kuna godišnje, a ako imaju više djece i s većim iznosom. Mi ćemo nastaviti financirati i dalje obroke, te djeca koja jesu u programu imat će besplatne obroke, sve dok država ne odobri novi projekt. Dakle, Županija će financirati obroke za svu djecu za koju postoji potreba, sve dok ne prođe novi projekt, jer ne želimo imati razdiobu između djece koje financira Županija i djece koja su uključena u projekt.“, zaključio je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a