• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2019.
Listopad
26

SVE BOLJI REZULTATI NAŠIH UČENIKA NA DRŽAVNIM NATJECANJIMA POČINJU PRATITI ULAGANJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE U CENTRE IZVRSNOSTI

Ulaganje u obrazovanje Bjelovarsko-bilogorskoj županiji visoko je na ljestvici prioriteta što dokazuju i činjenice. Naime, naša Županija druga je u Hrvatskoj po ulaganjima u obrazovanje, točnije čak 25% županijskog proračuna ove godine odlazi na programe i projekte u obrazovanju.
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI

I dok se najveći dio tih sredstava odnosi na ulaganje u materijalne uvjete, odnosno energetske obnove i opremanje namještajem i opremom 44 školske zgrade u koje će se u konačnici uložiti 160 milijuna kuna, značajna sredstva izdvajaju se i za programe namijenjene unaprjeđenju znanja naših učenika.

Jedan od njih su i Centri izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike koje je danas posjetio župan Damir Bajs sa suradnicima.

„Ulaganje u obrazovanje, kada govorimo o našoj županiji je jedan od naših prioriteta. Po tome smo trenutno drugi u Hrvatskoj. Iz našega proračuna, svaka četvrta kuna ide u taj sektor. Jako puno radimo na stvaranju materijalnih uvjeta. Tu spada energetska obnova škola, i gradnja novih škola. Ipak, ono najvažnije je ulaganje u znanje, konkretnije u mentore, profesore, učitelje i učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici tako 22 subote u godini dolaze u Centre izvrsnosti kako bi poboljšali svoje znanje. Veseli me što su to učenici iz svih dijelova županije. Realizirali smo prijevoz i prehranu kako bi učenici imali zadovoljene sve potrebe. Svi programi se odvijaju na temelju dobrovoljnosti“, rekao je župan Damir Bajs.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao druga Županija u Hrvatskoj 2014. godine krenula je s Centrom izvrsnosti iz matematike. Već iduće godine  s radom je počeo Centar izvrsnosti iz engleskog jezika, zatim iz kemije, a od prošle školske godine učenici mogu na ovaj način dodatna znanja stjecati i iz informatike.

„Ovo je druga godina kako djeluje Centar izvrsnosti iz informatike i trenutno bilježimo desetak učenika više nego lani. Ukupno imamo 57 polaznika. Imamo i jednog predavača više, koji će se detaljnije posvetiti programiranju. Riječ je o Mateju Ferenčeviću, mladom programeru koji je među najboljima u Hrvatskoj. Zanimljivo je istaknuti da Matej piše zadatke za državnu razinu natjecanja iz programiranja. Također je i autor evaluatora kojim se ti zadaci vrednuju. Izuzetno nam je drago da se uključio u rad našeg tima. U Bjelovarsko – bilogorskoj županiji na godinu stasa između 10 do 15 programera. Naše polaznike izuzetno motivira znanje“, istaknuo je voditelj Centra izvrsnosti iz informatike Nikola Mihočka.

„Centar izvrsnosti iz matematike djeluje šestu godinu zaredom i na to smo jako ponosni. Većina učenika koji su prije bili polaznici, s radom nastavljaju i dalje. Imamo tako učenike koji centar pohađaju punih šest godina. Ove godine imamo 89 polaznika, od čega 48 osnovnoškolaca. Osobno sam jako zadovoljna i zadovoljstvo vidim i kod učenika. Od naših polaznika 70 posto je onih koji su bili pozvani na županijsko natjecanje iz matematike. Na državnom natjecanju sudjelovalo je dvoje naših učenika, 20 njih na ekipnom međužupanijskom natjecanju te 12 na ekipnom državnom natjecanju“, pojasnila je voditeljica Centra izvrsnosti iz matematike Blanka Iličić.

„Ove godine imamo stotinjak učenika. Učenike potičemo da dolaze jer smatramo da je ovo područje dokazano najbolnija točka. Želimo učenike potaknuti da zavole kemiju, prirodu, društvene predmete te da ih u budućnosti studiraju kako bi pojačali kadar u tom području“, naglasila je voditeljica Centra izvrsnosti iz kemije Biljana Balenović.

„Ove godine ponovno imamo veliki broj prijavljenih učenika. Ta brojka se kreće oko 130. Održali smo testiranje, kako bismo mogli oformiti grupe prema pedagoškim standardima. Trenutno su 102 polaznika, podijeljena u četiri grupe. Od toga je 80 i nešto učenika „nastavljača“. Nama mentorima je to svakako potvrda da radimo kvalitetno. Učenici nam govore da se ovdje pune pozitivnom energijom jer su okruženi osobama koji razmišljaju slično kao oni. Natjecanje iz engleskog jezika provodi se samo u osmom razredu osnovne, te u drugom i u četvrtom razredu srednje škole. Nije nam se još dogodilo da učenik koji pohađa Centar nije došao do županijske razine natjecanja, a nekoliko naših polaznika se plasiralo i na državnu razinu“, izjavila je Irena Pavlović, voditeljica Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.

Svi Centri izvrsnosti pokrenuti su u suradnji sa školama, a ono što veseli je interes učenika i profesora za ovaj vid stjecanja znanja koji je i više nego dobar. Također, rezultati na državnim natjecanjima naših učenika sve su bolji te počinju pratiti ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Samim time svrha Centara izvrsnosti došla je na plodno tlo jer populariziranjem matematike, engleskog jezika, kemije i informatike omogućuje se kvalitetnije i brže napredovanje učenika iz navedenih predmeta.

U Centrima izvrsnosti mentori rade s nadarenim učenicima i to svake subote na četiri lokacije. U Gimnaziji radi Centar izvrsnosti iz matematike, u Tehničkoj školi nalazi se Centar izvrsnosti iz informatike, u Medicinskoj školi učenici stječu dodatna znanja iz kemije dok je u Komercijalnoj i trgovačkoj školi smješten Centar izvrsnosti iz engleskog jezika.

Centre izvrsnosti pohađaju učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola te zainteresirani učenici svih razreda srednjih škola s područja cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako će ove godine u radu Centara izvrsnosti sudjelovati ukupno 364 učenika s kojima će raditi 32 mentora.

„Sada trenutno učimo napredno programiranje za koje znam da će mi kasnije u životu itekako trebati. Zbog toga dolazim u Centar izvrsnosti“, rekao je učenik Petar Bajsić, polaznik Centra izvrsnosti iz informatike.

„Za danas smo pripremili pokuse i tako prezentirali sve što smo naučili. Koristili smo menzuru, kalijev jodid, boje za hranu, deterdžent za stvaranje pjene i desetpostotni vodikov peroksid. Kombinacijom smo dobili tzv. slonovu pastu u boji, koja je prošla kroz menzuru. U Centar sam krenula sasvim slučajno, mislila sam da ću odustati, no jako mi je zanimljivo i korisno“, izjavila je učenica Jelena Nekvapil, polaznica Centra izvrsnosti iz kemije.

„Prvo mi se činilo naporno subotama dolaziti ovdje, no probao sam jer su mi prijatelji govorili kako je zanimljivo i korisno. Najbolje mi je što kroz druženje i razgovor naučimo puno toga. Bio sam na županijskom i međunarodnom natjecanju na kojem sam osvojio drugo mjesto u Hrvatskoj“, istaknuo je učenik Karlo Lučan, polaznik Centra izvrsnosti iz engleskog jezika.

Svi oni ustrajni su u zajedničkom cilju zbog kojeg je Bjelovarsko-bilogorska županija i pokrenula Centar izvrsnosti, a to je stjecanje više razine znanja u našim osnovnim i srednjim školama. U skladu s tim, Bjelovarsko-bilogorska županija u svom proračunu za rad Centara izvrsnosti osigurava milijun kuna u koje su uključeni troškovi prijevoza učenika, prehrana za vrijeme odvijanja Centara izvrsnosti te troškovi rada mentora.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
OBILAZAK CENTARA IZVRSNOSTI
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a