• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Travanj
16

Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježena 20. godišnjica uspostave Bjelovarsko-bilogorske županije

U Velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije održana je svečana sjednica povodom 20. godina od osnivanja Bjelovarsko-bilogorske županije. Na početku sjednice održana je minuta šutnje za preminulog prvog župana Tihomira Trnskog, te dožupane Antu Radu i Stanislava Pavlića, ali i za hrvatske branitelje bez kojih ne bi bilo ni ove županije.

Zakonom o područjima županija, gradova i općina donijetim krajem 1992. godine, Bjelovarsko-bilogorska županija bila je sedma hrvatska županija koja se ustrojava kao teritorijalna cjelina. Sam datum ustrojavanja Bjelovarsko-bilogorske županije dogodio se 15. travnja 1993. godine. To što je administrativno svrstana u prvih deset, razlog leži u povijesti. Na ovom prostoru,  prvi put županija je ustrojena 1871. godine.
Stanko Grčić, predsjednik Županijske skupštine rekao je da je riječ o velikom jubileju te da je upravo kroz iznošenje različitih stavova postignut visoki stupanj demokracije kakvim se ne mogu pohvaliti mnoge županije.
Prvi predsjednik Županijske skupštine i drugi župan Željko Ledinski u svom govoru prisjetio se svih projekata koji su pokrenuti u vrijeme njegovog mandata, od vodoopskrbe pa do brze ceste, čija realizacija još uvijek traje, ali nekih projekata koje su završene poput pruge do Kloštra Podravskog. Apostrofirao je našu županiju kao izvor kvalitetnog kadra koji su kasnije postajali postali potpredsjednici, ministri i savjetnici u Vladi, ali i na ostalim visokim funkcijama u državi.
Aktualni župana Miroslav Čačija govorio je o promjenama koje su se dešavale u ovlastima i funkcijama županija, pri čemu su županije dobivale nove obaveze, ali da to nije bilo adekvatno popraćeno s novčanim sredstvima centralne države. Tako danas sve općine, gradovi i županije ostvaruju samo oko oko 10% javnih prihoda, dok ostalih 90% se odnosi na državni proračun.
„Unatoč tome, područna (regionalna) samouprava Bjelovarsko-bilogorske županije, njezino predstavničko tijelo i izvršna vlast koju i ja predstavljam posljednjih šest godina, učinila je maksimalno da iz postojećih financijskih sredstava, osigura što je više moguće da se zadovolje potrebe stanovnika ove Županije i osiguraju uvjeti za njezin razvitak. Nastavili smo sve razvojne projekte i mjere kojim se izravno pomagalo našem poljoprivredniku, našem gospodarstveniku, našem učeniku i studentu“, rekao je župan Čačija. Pri tome je nabrojao većinu projekata koje županija ostvaruje, od gotovo trideset mjera subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje, kreditiranje obrtnika i gospodarstvenika, sufinanciranja učeničkog prijevoza, stipendiranja studenta, programa međugeneracijske solidarnosti, izgradnja magistralnog vodovoda, pa sve do izrade prvog Turističkog masterplana na području kontinentalne Hrvatske, a sve u svrhu razvoja naše županije.

Prije same sjednice županijsko izaslanstvo položilo je vijence na grobove prvog župana Tihomira Trnskog, te dožupana Ante Rade i Stanislava Pavlića.
 

BBŽ BBŽ

BBŽ BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a