• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Ožujak
5

TJEDAN OFTALMOLOGIJE

Odjel za otorinolaringologiju i oftalmologiju Opće bolnice četvrti put za redom organizira Tjedan oftalmologije, koji će se ove godine u Bjelovaru održati od 11. do 17. ožujka. Tom prigodom župan Damir Bajs sa suradnicima primio je organizatore Tjedna oftalmologije - ravnatelja Opće bolnice Bjelovar dr.med. Alija Alloucha, odgovornu osobu za oftalmologiju dr.med. Davora Malčića te dr.med. Kristinu Košćak.

Inače, Tjedan oftalmologije se organizira ispred Hrvatskog oftalmološkog društva – sekcije za glaukom, a težište je na mjerenju očnog tlaka za građanstvo te na edukaciji o bolesti i započinjanu pravovremene terapije. Tako će građani tijekom Tjedna oftalmologije imati priliku besplatno izmjeriti očni tlak, slušati stručno predavanje na temu glaukoma, održat će se predstava Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“, a predviđeni su i nastupi pjevačkih zborova. Tjedan oftalmologije ima i humanitarni karakter, a cjelokupan iznos prikupljenih sredstava namijenjen je za opremanje oftalmološke djelatnosti i kupnju YAG lasera.

„Naš odjel oftalmologije napravit će i prezentirati sve ono što je vezano uz očuvanje vida i pravovremene aktivnosti. Posebno bih pohvalio ove aktivnosti jer traju cijeli tjedan, a naši oftalmolozi dali su si truda kako bi naše građane upoznali sa svime što je potrebno. Tako ćemo svjedočiti nizu aktivnosti, jer moramo dati posebnu pozornost vidu. Apsolutna pohvala ide trudu naših oftalmologa i Opće bolnice Bjelovar, jer su uz redoviti posao, našli vremena i za ovakvu aktivnost.“, rekao je župan Bajs. 

„Ja čestitam odjelu oftalmologije, odjelu kojeg krasi sjajna povijest i visoka razina stručnosti liječnika i ostalog medicinskog osoblja. Mi smo investirali u modernu oftalmološku opremu koja je potrebna našim korisnicima. Ove godine planiramo nabaviti YAG laser kako bi zaokružili kompletnu opremu za prednji segment oka, čime bi naš odjel bio u rangu klinike. Pozivamo sve stanovnike naše županije da budu i dalje s nama, da zajedno gradimo i kreiramo Opću bolnicu Bjelovar, bolnicu koja nam je svima potrebna. Hvala osnivaču na podršci, a odjelu na trudu i zalaganju.“, izjavio je ravnatelj Allouch.

O programu u sklopu Tjedna oftalmologije govorio je dr.med. Malčić, koji je najavio bogat, ali i edukativan program.
„Mi smo Tjedan oftalmologije povezali s koristi s odjelom za bolnicu, a spajamo to i s nabavkom novih uređaja. Ove godine želimo nabaviti YAG laser koji služi za terapiju prednjeg segmenta oka i rješava probleme vezane uz glaukom. Primjenom lasera izbjegavamo operacije, tako da je taj uređaj veoma koristan i praktičan. Kroz Tjedan oftalmologije dominira besplatno mjerenje očnog tlaka, odnosno mjerenje bez uputnice, koje će se odvijati u ponedjeljak i utorak od 12 do 14 sati.“, rekao je dr. Malčić te pozvao građane da se odazovu na sve aktivnosti koje se pripremaju, a kao najzanimljivije je izdvojio predstavu „Pero Budak Klupko“ Kazališta slijepih i slabovidnih osoba koja će se održati u četvrtak, 15.3., u 19 sati u Domu kulture, ali i nastup HORKUD-a Golub te koncert Trio Osor.

Kako je glaukom bolest koja ima oskudne simptome te se najčešće otkrije tek kada dođe do oštećenja vida, potvrdila je i dr.med. Košćak Čale, koja je ovom prilikom naglasila koliko je ova akcija bitna.
„Tjedan oftalmologije obilježava se povodom Svjetskog tjedna glaukoma koji se održava na inicijativu Svjetske glaukomske organizacije i Svjetske organizacije pacijenata oboljelih od glaukoma, s ciljem da se što više podigne svijest ljudi o toj bolesti. Ove godine se obilježava 10 godina javnozdravstvenih akcija borbe protiv glaukoma diljem svijeta. Pacijenti često ni ne znaju da imaju glaukom, jer to je bolest bez simptoma, a pravovremenim otkrivanjem bolesti šteta se može spriječiti, jer posljedica je sljepoća. Kroz ove tri godine, izmjeren je očni tlak kod 15 000 građana, a povišeni očni tlak izmjeren je u 7,7% građana, što nam pokazuje na važnost i učinkovitost ove kampanje u Hrvatskoj. Glaukom je bolest o kojoj građani ne znaju još dovoljno i kod 50% bolesnika glaukom nije ni dijagnosticiran. Bolest je oskudnih simptoma i ostaje neprepoznat sve do trenutka dok oštećenje vida postane nepovratno. Mi smo se uključili u Svjetski tjedan glaukoma i to smo proširili na Tjedan oftalmologije kako bi naši građani saznali više i o samom odjelu, ali i glaukomu. Zato pozivamo sve građane da se odazovu ovim akcijama.“, zaključila je dr.med. Košćak.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a