• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Prosinac
23

U BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI 83 NOVOZARAŽENE OSOBE KORONAVIRUSOM

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježena su 83 nova slučaja zaraze koronavirusom.

24 novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, 19 novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, 12 novozaraženih osoba s područja je grada Čazme, 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je na području grada Garešnice, po 4 novozaražene osobe s područja su općina Šandrovac i Ivanska, 3 novooboljele osobe s područja su općine Sirač, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Rovišće, a po 1 novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na područjima općina Zrinski Topolovac, Nova Rača, Veliko Trojstvo, Kapela, Velika Trnovitica, Dežanovac i Severin.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 55 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 6 na respiratoru. Također, 26 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 2112 osoba je u samoizolaciji.

Preminule su dvije osobe s koronavirusom čime dolazimo do ukupno 64 osobe preminule od početka pandemije s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na snagu je stupila odluka Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište, a prelazak u drugu županiju moguć je samo uz posjedovanje propusnice.
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada je zaprimljeno gotovo 5000 zahtjeva za izdavanjem propusnice, a 2260 propusnica je izdano. 1460 zahtjeva je odbijeno ili proslijeđeno Ravnateljstvu civilne zaštite RH budući da nisu u nadležnosti Stožera civilne zaštite BBŽ, dok je nešto više od 1000 zahtjeva u postupku rješavanja.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije nadležan je za izdavanje propusnica za pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb te za putovanje na posao ili s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti kod kuće.

Bjelovarsko-bilogorska županija je uz već dva postojeća broja telefona, 043/278-181 i 043/278-182, otvorila još tri telefonske linije 043/278-180, 043/ 278-163 i 043/221-934.

Zahtjev za propusnicom se Županijskom stožeru upućuje putem sustava e-propusnica https://epropusnice.gov.hr  što je ujedno i najbrži način za dobivanje propusnica.

U slučajevima ukoliko podnositelj ne može pristupiti sustavu e-propusnica, zahtjev se šalje na adresu elektroničke pošte –  propusnice@bbz.hr.

S druge strane, Ravnateljstvo civilne zaštite RH jedino i isključivo izdaje propusnice za odlaske na sportska natjecanja i treninge koji nisu obustavljeni, odlaske u hotele ili druge smještajne objekte za koja su izvršene uplate najkasnije  do dana stupanja na snagu Odluke o zabrani napuštanja županija (23.12.2020. godine), odlazak na sahranu člana uže obitelji, povratak ili neodgodivi put u inozemstvo, omogućavanje izvršenja sudskih odluka koje se odnose na pravo roditelja na provođenje vikenda ili praznika sa svojom djecom te za druge opravdane razloge.

Ravnateljstvu civilne zaštite zahtjev za propusnicu može se uputiti putem mail adrese: propusnica@civilna-zastita.hr ili platforme https://epropusnice.gov.hr

Pozivamo naše građane da budu odgovorni i nose medicinske ili zaštitne maske, drže distancu, peru ruke te da se pridržavaju svih propisanih nužnih epidemioloških mjera.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a