• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Lipanj
21

U JAVNOST IZNIJETI NOVI PREDUVJETI ZA PRIHVAĆANJE ŽALBE „ELEKTROMETALA“

Nakon što je Uprava „Elektrometala“ predala žalbu na odgovor kojim je odbijen Plan financijskog restrukturiranja te tvrtke u žalbenom roku koji je jučer istekao, nastavljene su aktivnosti kojima se dodatno senzibilizira javnost, ali se utječe na sve koji na bilo koji način mogu utjecati na pozitivnu odluku Ministarstva financija RH. Uz župana Damira Bajsa i gradonačelnika Bjelovara, sada se aktivno uključio i Sindikat.

 

O tome je izviješteno na konferenciji za novinare na kojoj je glavni sindikalni povjerenik za "Elektrometal" Miroslav Jurišić izvijestio da su se u lobiranje za spas „Elektrometala“ uključili predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel. Želja im je upozoriti na okolnosti u kojima se nalaze četiri stotine zaposlenika „Elektrometala“ i važnost opstanka te tvrtke. Sindikat je od početka uključen u sve što se s „Elektrometalom“ događa i najvažnijim smatra zadržati radna mjesta, a stajališta je da situacija u "Elektrometalu" nije problem samo Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije, već i institucija na državnoj razini budući da je kao gospodarski subjekt poznat na hrvatskom tržištu.
  Gradonačelnik Antun Korušec ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo što se u kratkom roku, otkad se izašlo s informacijama, javnost senzibilizirala na probleme „Elektrometala“, a od Plinacro-a stiglo je pismeno prihvaćanje i prijedlog za nagodbu. Stoga, vjeruje da će žalba biti prihvaćena i da će se „Elektrometalu“ dati mogućnost dopune i izmijene Plana predstečajne nagodbe.
Župan Damir Bajs, kako je istaknuo na konferenciji za medije u „Elektrometalu“, nada se da sada  kada se i s Plinacro-om, državnom tvrtkom, našlo rješenje, spornih dva milijuna kuna dužnih Ministarstvu financija, ne bi smjelo biti presudno za sudbinu četiri stotine zaposlenih djelatnika „Elektrometala“ i njihovih obitelji. Tim više, što je Ministarstvo kreator Zakona o financijskom poslovanju  i predstečajnim nagodbama, prema kojemu svakoj tvrtci koja za to ima mogućnosti, a „Elektrometal“ – naglasio je župan Bajs, ih ima, treba dati priliku za restrukturiranje poslovanja i novi početak. Župan Bajs istaknuo je da su u vrlo kratkom vremenu, nakon uspješnih razgovora Plinacro-om i njihovim prihvaćanjem, te odluke vrha Sindikata Hrvatske da se uključe u spašavanje „Elektrometala“, stvorene dopunske mogućnosti i osnova za rješavanje uložene žalbe.  U Ministarstvo financija uputio je zahtjev na kojemu su potpisi gradonačelnika Korušca, predsjednika Uprave Elektrometala Vlade Njegovca,  predsjednika Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivana Kovačevića i predsjednika Saveza samostalnih sindikata Mladena Novosela za hitan prijam i sastanak. S obzirom na kratke rokove, aktivnosti koje su poduzimane svojevrstan su pritisak. No, jasno je da iluzija ne treba biti – naglasio je župan Bajs. Sve što je poduzeto, može, ali i ne mora donijeti pozitivno rješenje. U svakom slučaju, ako žalba i bude riješena pozitivno, ponovno se mora sjesti i napraviti novi predstečajni plan, zaključio je na konferenciji. Rok za rješenje žalbe je do 28. lipnja. 

BBŽ BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a