• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Ožujak
7

U koprivnici potpisan Ugovor o partnerstvu u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska

Župan Miroslav Čačija, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc i predstavnici Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije potpisali su u Koprivnici Ugovor o partnerstvu u okviru IPA Prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007.-2013.

Taj će Ugovor omogućiti zajedničko provođenje projekta Razvoj tematskih ruta kulturne baštine i razvoj infrastrukture za aktivan i eko turizam u riječnom pograničnom području.
IPA Prekogranični program Mađarska – Hrvatska 2007.-2013 obuhvaća dva programa „Kulturne puteve“ i „Konjičke staze“. U obadva programa partneri su: Somogy županija, Koprivničko-križevačka županija i Bjelovarsko-bilogorska županija. Koprivničko-križevačka županija je nositelj projekta, dok je Bjelovarsko-bilogorska je pridružena županija s hrvatske strane (20 %).
U programu „Kulturni putevi“ projektno područje predstavlja područje suživota nekoliko naroda te isto tako i zajedničke kulturne i povijesne karakteristike koje predstavljaju temelje prekogranične suradnje i razvoja, posebice u području kulturnog turizma s ciljem očuvanja kulturnih resursa. Nastojat će se osigurati suradnja kulturnih i turističkih djelatnika te relevantnih institucija što će poboljšati kvalitetu finalnih proizvoda i rezultata. Kroz promociju i distribuciju omogućiti će se širenje projektnih rezultata na sve ciljne skupine s težnjom daljnjeg održivog razvoja i širenja projektne ideje i nakon finalizacije projektnih aktivnosti.
Ciljevi su:
• Identificiranje turističke kulturne cjeline te njihovo povezivanje za zajednička kulturna događanja (naša županija posebno u ovom dijelu ističe „Svjetle pruge“- kao simbole naših šuma i krajolika jedinstvenog Bilogorskog kraja)
• Osmišljavanje interpretacije kulturnih atrakcija
• Postavljanje signalizacije i interpretacijske ploče kulturnih atrakcija
• Osmišljavanje marketinga i promidžbe kulturnih atrakcija i s njima povezanih manifestacija
Program „Konjičke staze“ zamišljen je kao infrastruktura onim organizacijama i pojedincima koji će u budućnosti u svojoj turističkoj ponudi imati i rekreativno jahanje. Revidirat će se postojeće konjičke staze, te će tako na području tri županije povezati sve ozbiljnije kulturne, povijesne, sakralne i ugostiteljske sadržaje. Podrazumijeva se osmišljavanje i uvođenje jedinstvenog sustava informiranja i signalizacije, uz bogatu ponudu odgovarajućih informativnih materijala, a isto tako uključuje i sastavljanja popisa atrakcija duž pojedinih ruta, odnosno popis turističko-ugostiteljskih sadržaja i drugih usluga koje korisnicima stoje na raspolaganju.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a