• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Veljača
23

UHDDR I BBŽ PROMIČU ISTINU I ČUVAJU SJEĆANJE NA DOMOVINSKI RAT

Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Udrugu hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata BBŽ već niz godina veže suradnja na nizu projekata kojima je cilj očuvanje sjećanja na Domovinski rat, ali i promicanje digniteta Domovinskog rata generacijama koje dolaze. UHHDR ali i druge braniteljske udruge u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imaju partnera u provođenju projekata, a neki od njih traju već godinama i samim time su brojnim županijskim osnovnoškolcima i srednjoškolcima približili Domovinski rat i noviju hrvatsku povijest koja je temelj današnje suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Projekt „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“ Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata provodi već 11 godina i od prvog dana provođenja projekta ima potporu Bjelovarsko-bilogorske županije. Projekt je to koji se odvija u srednjim školama među učenicima drugih razreda koji rješavaju test znanja o Domovinskom ratu. Naime, udruga pripremi brošuru iz koje se učenici pripreme za test, nakon toga slijedi provjera znanja, a najbolji razredi kao nagradu osvajaju studijsko putovanje u herojski grad Vukovar. U ovih jedanaest godina provođenja tog projekta test znanja rješavalo je oko 24 000 učenika, a put Vukovara otišlo je njih oko 4 000. Bjelovarsko-bilogorska županija projekt podupire financijski, a tradicija je da župan Bajs obiđe jednu od škola za vrijeme provođenja projekta, ali i da primi najbolje razrede i učenicima čestita na uspjehu.

Još jedan projekt putem kojeg UHDDR želi približiti mladima Domovinski rat je i projekt „Putovima bjelovarskih branitelja“ koji se provodi petnaestak godina. Tako učenici imaju priliku obići mjesta gdje se branila Hrvatska, spomen obilježja koja su podignuta u spomen na poginule branitelje, zapaliti svijeće i odati im dužno poštovanje. Učenici tako obilaze područje grada Grubišnog Polja, Bastajske Brđane, Daruvar, Kusonje i Pakrac, mjesta u kojima su bjelovarski branitelji dali velik doprinos u obrani Republike Hrvatske.

Bjelovarsko-bilogorska županija dugogodišnji je partner spomenutoj udruzi i u provođenju projekta „Susreti prijatelja“. Okupljaju se tako branitelji s područja cijele Hrvatske u Bjelovaru 25. lipnja, obilježavajući Dan državnosti sportskim druženjima. Okupi se njih i preko pet stotina, a kroz dva desetljeća održavanja „Susreta prijatelja“ oni su prerasli u središnje obilježavanje Dana državnosti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Uz već poznate projekte UHDDR domaćin je i niza predavanja namijenjenih braniteljskoj populaciji, a jedan od takvih održat će se i ovog petka 26. veljače na temu Rješavanja stresa i stresnih situacija koje će održati profesor Boris Blažinić.

Sam smisao naše udruge je čuvanje digniteta i dostojanstva Domovinskog rata i skrbi branitelja, te promicanje zajedničkih vrijednosti koje su hrvatski narod držale tijekom Domovinskog rata. Danas se susrećemo s tim da je Domovinski rat novija hrvatska povijest, slabije zastupljena u školama stoga smo radili neke projekti. Od prvog dana Županija je partner, sa županom na čelu. Za ova tri projekta aplicirali smo 90 000 kuna od Ministarstva branitelja i uz potporu Županije i Grada Bjelovara koji su nam partneri. Prošle godine smo obilježavali Dan državnosti kroz projekt Susreti prijatelja, gdje smo imali preko 500 branitelja na Lugu. Taj projekt se nastavlja kroz druženje s psiholozima. Mi smo jedna od županija koja ima najveći udio branitelja u populaciji onih koji su digli ruku na sebe. Prepoznali smo problem da ono što je okolina nekada cijenila i poštovala i što je bio ponos, danas se osjeća promjena okoline prema tim ljudima. Kako prevladati te okolnosti, što činiti, pomoći će nam profesor Boris Blažinić koji će u petak imati predavanje u Hotelu Central kako bi pomogao da se branitelji suoče s tim negativnim emocijama. Danas su branitelji u trećoj životnoj dobi i imaju druge prioritete i potrebe, a to je jedna od naših zadaća koje mi hoćemo čuvati i vrednovati, te da ih ističemo kroz naš svakodnevni rad i kroz ovakve konferencije kako bi osvijestili da su to ljudi koji imaju potencijala u sebi za sudjelovanje u javnom životu zajednice u kojoj žive. Isto tako ovaj projekt Putovima hrvatskih branitelja učenike se kroz jednodnevne izlete vode na mjesta stradanja naših prijatelja. Osim ovih projekata, provodili smo još projekata. Tijekom godine provodili smo nekoliko likovnih kolonija, tako da su naši akademski slikari darovali svoje slike braniteljima s ljubavlju. Radovi od tih kolonija nalaze se i na spomen domu na Ovčari. Tako smo se povezali trajno s prijateljima iz Vukovara. Nećemo se umoriti s onim što smo radili, jer tu vrijednost treba njegovati. Jer kao što i sam projekt kaže Znajući prošlost u sigurniju budućnost, te vrijednosti i znanja nas trebaju voditi u sigurniju budućnost kako bi je zajedno gradili na temeljima na njezinim nastancima, a to je pobjeda u Domovinskom ratu, istaknuo je na konferenciji za medije predsjednik UHDDR-a BBŽ Stipe Šola.

Kao autorica brošure koju učenici dobivaju kako bi se pripremili za kviz o Domovinskom ratu, zadovoljna sam što se ovaj projekt održava istim žarom već 11 godina. Također, zadovoljna sam što učenici imaju priliku otići do Vukovara uz pratnju branitelja da s njima razgovaraju, saznaju informacije koje uče iz knjige. O drugim događajima koji uče iz povijesti nemaju priliku razgovarati s akterima koji su sudjelovali u tom događaju. Učenicima je upečatljivo jer se radi o braniteljima koji su imali dvije ili tri godine više nego oni sada. Povratne informacije meni kao nastavniku su izvrsne, svi jako dobro prihvaćaju ideju za pripremu za kviz i za rješavanje kviza, istaknula je profesorica Angela Faletar dugogodišnja suradnica na projektu Znajući prošlost u sigurniju budućnost.

Naša Bjelovarsko-bilogorska županija je županija koja je u Domovinskom ratu bila obuhvaćena ratnim aktivnostima, a prva je vraćena u okrilje suvereniteta Republike Hrvatske. Ipak naš kraj je imao velike žrtve, velika razaranja i obaveza je da se prisjetimo dešavanja u tom turbulentnom, tragičnom, ali i slavnom vremenu nastajanja slobodne Hrvatske. Treba se promicati istina i sjećanje na Domovinski rat i nikad se ne smijemo umoriti od toga. Vrijeme već prolazi, a da bi se takvo što radilo Županija ima partnera. Jedan od partnera je UHDDR koji ima tri projekta: Znajući prošlost u sigurniju budućnost, Putovima hrvatskih branitelja i Susreti branitelja. Sva tri projekta vezana su uz Domovinski rat, istaknuo je župan Bajs i dodao, - Moram pohvaliti UHDDR kao najaktivniju udrugu s područja županije, imaju konkretne projekte gdje promiču istinu, a od toga se nisu zamorili, već dapače, aktivnosti se povećavaju, zaključio je župan Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a