• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2020.
Siječanj
30

ULAGANJEM OD 8,2 MILIJUNA KUNA U OBNOVU OŠ IVANSKA I ŠKOLSKO-SPORTSKE DVORANE DO STANDARDA 21. STOLJEĆA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sudjelovao je na početnoj konferenciji europskih projekata energetske obnove Osnovne škole Ivanska i energetske obnove školsko-sportske dvorane.
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska

Riječ je o projektima koji su trenutno u fazi javne nabave za izvođača radova, ukupne vrijednosti 8,2 milijuna kuna.  Od toga je 5,4 milijuna kuna osigurano iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Fonda za sufinanciranje europskih projekata, a 2,8 milijuna kuna sufinancirat će Bjelovarsko-bilogorska županija.

Radovi na energetskoj obnovi školske zgrade podrazumijevaju ulaganje u izolaciju, zamjenu dotrajale vanjske stolarije kvalitetnom PVC stolarijom, zamjenu neefikasnih rasvjetnih tijela LED tehnologijom, izgradnju rampe za svladavanje visinskih razlika, unapređenje sustava grijanja te adekvatno rješenje otpadnih voda.

S druge strane, na školsko-sportskoj dvorani izvodit će se radovi na zamjeni krova, izolaciji vanjskih zidova, zamjeni dotrajale metalne vanjske stolarije kvalitetnom PVC stolarijom, zamjeni neefikasnih rasvjetnih tijela rasvjetnim tijelima s LED tehnologijom, uvođenje plinskog infra grijanja te zamjena toplovodnog kotla kondenzacijskim kotlom.

„Ovoj školskoj zgradi potrebna je kompletna obnova. Građena je krajem pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Fasada i krovište škole su u dosta lošem stanju, a zamjetna su i sve veća oštećenja na unutarnjoj stolariji, namještaju i podovima. Također, potrebna je obnova i školskog dvorišta. Stoga, s velikim zadovoljstvom mogu reći da je pred OŠ Ivanska energetska obnova školske zgrade kojom ćemo riješiti mnoge naše probleme. Vrijednost projekata obnove škole i dvorane je 8.2 milijuna kuna. U tako veliki projekt nismo mogli ući sami. Za to nam je bila potrebna potpora i pomoć župana i Bjelovarsko-bilogorske županije. Iznimno je važno da ćemo realizacijom projekta iznimno poboljšati uvjete rada. Obnovom i prenamjenom starog dijela škole dobit ćemo dodatni prostor koji će omogućiti rad škole u jednoj smjeni. Ovom prilikom se zahvaljujem Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom Bajsom na financijskoj potpori koja nam je potrebna da bi uspješno realizirali ove naše projekte“, rekla je ravnateljica OŠ Ivanska Sunčica Đuričić-Kocijan.

„Današnji posjet župana i načelnika školi pokazuju izvrsnu suradnju i podršku koju nam pružaju Bjelovarsko-bilogorska županija i naša lokalna zajednica.  Sretni smo što je naša škola uključena u projekt energetske obnove školske zgrade i dvorane jer to je za našu školu i lokalnu zajednicu veliki korak prema svjetlijoj budućnosti naše djece. Najvažnije je da će se energetskom obnovom poboljšati uvjeti rada za našu djecu, njihovo učenje i daljnji razvoj, a isto tako će se poboljšati uvjeti rada za naše učitelje i ostale zaposlenike škole. Ovom prilikom zahvaljujem osnivaču, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom Bajsom na pružanju podrške i pomoći u pripremi i ostvarivanju ovog projekta“, istaknula je Marina Petrić, predsjednica Školskog odbora.

„Vidljivo je da je školi potrebna obnova koja će omogućiti bolje uvjete rada i sigurnije okruženje. Za vrijeme radova ćemo se prilagoditi privremenoj organizaciji nastave, a završetkom radova nadamo se lijepoj, modernoj školi i zahvaljujem se županu i Županiji na podršci i suradnji“, naglasila je Valerija Poljanec, predsjednica Vijeća roditelja. 

Kada radovi budu završeni, i namještaj u školi će u cijelosti biti promijenjen za što će sredstva iz svog proračuna izdvojiti Bjelovarsko-bilogorska županija, baš kao i za dodatne radove koji će biti potrebni kako bi škola zasjala novim sjajem.

Sve to uvelike će utjecati i na kvalitetu nastave koja će se podignuti na višu razinu, a učenici, njih 200- ak te njihovi učitelji i nastavnici imat će puno bolje uvjete za rad budući da će se nastava odvijati u potpuno obnovljenim učionicama.

„Jako smo zadovoljni što je škola uključena u ovaj projekt na čemu najviše zahvaljujemo županu Damiru Bajsu i njegovim suradnicima koji su omogućili da našu školu osuvremenimo. Ovo je vjerojatno najveći projekt u općini u proteklih nekoliko godina. Suradnja sa Županijom je na zavidnoj razini“, naglasio je načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin.

Osnovna škola Ivanska jedna je od 44 objekata na području naše županije obuhvaćene europskim projektom energetske obnove u koje će ukupno biti uloženo 160 milijuna kuna.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija druga je Županija u Hrvatskoj po ukupnosti ulaganja u obrazovanje, a na drugom je mjestu i kada je riječ o povlačenju europskih sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Ono što mi želimo je da kao osnivači škola ulaganje u školstvo bude jedan od prioriteta. Ovoga trenutka 12 objekata je u cijelosti gotovo. Vaše škola i dvorana će biti obnovljene od temelja do krova, no  mi ćemo vam dati još jednu mogućnost. Naime, uz kompletnu energetsku obnovu mi sufinanciramo dio radova koji nisu ugovoreni, poput unutarnje stolarije, bojanja, zamjenu namještaja.  Ova škola je među većim osnovnim školama u županiji,a ovaj projekt jedan je u nizu na području općine Ivanska. Ove i iduće godine Bjelovarsko-bilogorska županija će u školstvo uložiti preko  200 milijuna kuna u ukupnosti.  Kada pričamo o zemlji znanja, moramo osigurati i uvjete za tu zemlju znanja. Rad u objektima 21. stoljeća, a to će biti ova škola je nešto što je bitno za učenike te za ljude koji ovdje rade. Nije isto raditi u prikladnim uvjetima i raditi u školama koje dugo nisu temeljito rekonstruirane. Meni je zadovoljstvo posjetiti neke od naših obnovljenih škola gdje se vidi novi entuzijazam naših djelatnika gdje oni vide da se netko brine o njima i da se nešto ozbiljno dogodilo“, naglasio je župan Damir Bajs.

ULAGANJA U CESTOGRADNJU NA PODRUČJU OPĆINE IVANSKA

Prilikom posjeta općini Ivanska župan Bajs obišao je i obnovljenu prometnicu Donja Petrička- Samarica. Podsjetimo, riječ je o dionici dugoj 2.6 kilometara, vrijednost radova iznosila je 2.5 milijuna kuna, a u stopostotnom iznosu ih je financirala Županijska uprava za ceste.

No, nakon završetka radova uočene su nepravilnosti na dionici te ceste u dužini od 600 metara za koje je župan Bajs naložio da se uklone. Sanacijom dijela navedene prometnice mještani naselja Donja Petrička i Samarica dobili su potpuno moderniziranu prometnicu primjerenu standardu 21. stoljeća.

„Prezadovoljni smo s izvedenim radovima. Zahvaljujemo Bjelovarsko-bilogorskoj županiji što je potaknula da cesta bude asfaltirana. Ovo nam puno znači jer se i skraćuje putovanje od kuće do posla“, izjavio je Žarko Ugrić, vijećnik Općine Ivanska.

„Razgovarali smo s mještanima i ono što je ključno je da smo najavili da taj projekt ide dalje . Naglasili smo da se radi o cesti koja je vrlo bitna za ovaj dio županije gdje živi znatan broj stanovnika. Cesta je to koja povezuje i niz drugih prometnih pravaca, a bila je u vrlo lošem stanju. Međutim, cestu nismo mogli napraviti u jednoj godini, stoga smo to razdijelili u etape. Sada smo pri kraju i treba još 2.5 kilometra da se riješi ukupnost prometnice koju se dugo čekalo“ naglasio je prilikom obilaska obnovljene ceste Donja Petrička- Samarica župan Damir Bajs.

Treba istaknuti i  kako je prošle godine na području općine Ivanska otvorena novoasfaltirana prometnica Babinac-Gornja Petrička tako da je u cestogradnju na području općine Ivanska u proteklih godinu dana uloženo 3.5 milijuna kuna.


BRIGA O UMIROVLJENIČKOJ POPULACIJI VISOKO NA LISTI PRIORITETA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Za vrijeme boravka u općini Ivanska župan Bajs održao je i sastanak s Udrugom umirovljenika općine Ivanska. Udruga je to koja broji 240 članova te koja provodi brojne aktivnosti na svom području.

U okviru projekta „Aktivno starenje“ koji su prošle godine prijavili na županijski Javni poziv za programe i projekte umirovljeničkih udruga i za koji im je Bjelovarsko-bilogorska županija dodijelila sredstva u iznosu od 19.500 kuna, provodili su aktivnosti vezane uz obilaske starijih i nemoćnih članova udruge, druženja, izlete i druge društvene aktivnosti.

Inače, na području naše županije živi gotovo 24 tisuće umirovljenika, a Bjelovarsko-bilogorska županija izdvajajući značajna sredstva vodi brigu o svojim stanovnicima treće životne dobi.

Tako je prošle godine iz županijskog proračuna za umirovljeničku populaciju izdvojeno milijun kuna, a na taj način naše su udruge dobile niz mogućnosti za provedbu kako društvenih aktivnosti tako i onih vezanih uz zdravstvenu skrb i socijalnu potrebu umirovljenika.

„Dio novaca smo potrošili na naša druženja i izlete. Zahvaljujemo se županu i Županiji na suradnji i pomoći jer bez njih ne bi to sve mogli ostvariti“, rekla je predsjednica Udruge umirovljenika Općine Ivanska Milka Fištrović.

„U prošloj godini izdvojili smo 1.2 milijuna kuna za naše umirovljenike. Mi smo jedna od starijih županija Hrvatske.  Kako u urbanim tako i u ruralnim dijelovima osobito je važna skrb jednih o drugima kao i aktivnosti koje umirovljeničke udruge provode“ istaknuo je župan Bajs.

OBILAZAK VATROGASNOG DOMA DVD-A IVANSKA

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 11 je tisuća aktivnih vatrogasaca , 5 javnih vatrogasnih postrojbi te preko 160 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Jedno od njih je i DVD Ivanska kojega je prilikom posjeta općini Ivanska posjetio župan Bajs te obišao radove na obnovi njihova Vatrogasnog doma.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija povećala je izdvajanja za vatrogastvo pa je tako u proračunu u ovoj godini za rad županijske Vatrogasne zajednice predviđeno 1.140.000,00 kuna dok će se za financiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava na našem području i pokroviteljstva izdvojiti 250 tisuća kuna. To znači da ukupna izdvajanja za vatrogastvo na našem području iznose 1.4 milijuna kuna.

Sve pohvale idu našim vatrogascima koji ne samo da pomažu ljudima naše županije, nego su i aktivni i pomažu drugima kada im je pomoć potrebna. Kada je ljetna sezona naši vatrogasci su angažirani na moru, a bili su aktivni i kada je trebala pomoć na poplavljenim područjima.

Sukladno tomu Bjelovarsko-bilogorska županija nastoji napraviti sve što je u njenoj moći da vatrogastvo županije bude operativno, da radi i da ima sve materijalne uvjete koji su potrebni za rad.

„Vatrogastvo je jedan od iznimno važnih segmenata našeg društva i njihove aktivnosti moramo podupirati, a naša županija prva je po broju vatrogasaca. Čak i oni koji nisu operativni u smislu da idu na prvi poziv nego se mogu kasnije priključiti čine tradiciju našega kraja. Kada govorimo o DVD-u Ivanska, operativno je sposoban, izlaze van i lijepo je vidjeti da Općina provodi takve aktivnosti potpore svom vatrogastvu, a Županija će preko svoje Vatrogasne zajednice ali i direktnim potporama pomoći i ovaj projekt“, naglasio je župan Bajs.

O posjeti župana Bajsa općini Ivanska načelnik Željko Mavrin je rekao: “Suradnja s Bjelovarsko-bilogorskom županijom je na zavidnoj razini i dobro je da održavamo radne sastanke poput ovog današnjeg.  Nadamo se da ćemo kroz godinu-dvije u suradnji sa Županijom modernizirati prometnice koje nisu asfaltirane“, izjavio je načelnik Mavrin.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
Radni posjet župana Bajsa općini Ivanska
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a