• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Svibanj
16

ULOGA MAJKI U PROMICANJU DOJENJA

Bila je to tema sastanka kojega je u organizirao Koordinacijski odbor Bjelovarsko-bilogorske županije za „Županiju prijatelj dojenja“ i na kojemu su sudjelovale majke koje doje i one koje imaju to iskustvo.

Susret je održan u sklopu projekta Bjelovarsko-bilogorske županije „Županija prijatelj dojenja“ koji županija provodi u suradnji s Općom bolnicom Bjelovar, Patronažnom službom Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, Gradom Bjelovarom i Udrugom „Za zdravo i sretno djetinjstvo“,  čiji su predstavnici i sudjelovali.
Cilj je bio naglasiti partnersku ulogu majki dojilja, koje svojim pozitivnim iskustvom utječu na ostale majke da doje svoju djecu, ali i senzibiliziraju javnost prema dojenju i majčinom mlijeku kao najboljem izboru prehrane novorođenčadi i djece.
Sve okupljene pozdravila je zamjenica župana Đurđica Ištef Benšić navodeći nedavno aktivnosti Koordinacije u kojima je sudjelovala Županija, poput označavanja mjesta za dojenje u autobusima tvrtke Čazmatrans i u nekoliko bjelovarskih ugostiteljskih objekata.
Županija će i dalje podržavati sve akcije Koordinacije, koja može očekivati potpunu suradnju Županije.  Prema riječima predsjednice Koordinacijskog odbora  pedijatrice mr.sc. Marije Čatipović kroz rad svih uključenih u projekt ušlo se u realizaciju svih deset točaka koje Bjelovarsko-bilogorska mora ispuniti, tako da slobodno možemo reći da mi već jesmo “Županija prijatelj dojenja”. Naglasila je da cijeli taj projekt zapravo nema kraj, jer promiče ideju stvaranja novog koncepta života, rađanja i prehrane. Važno je u nju uključiti sve nove majke koje će je dalje pronositi zajedno sa svojom okolinom. „Cilj i jest da svaka majka, svaki stanovnik Županije misli da je majčino mlijeko najbolji izbor prehrane u prvim mjesecima života i da ga treba provoditi što duže.“-  rekla je doktorica Čatipović.
Petnaest majki od kojih su neke došle sa svojim bebama koje doje, na sastanku je govorilo o svojim pozitivnim iskustvima. Uz njih, medicinske sestre Lidija Jureša i Vesna Božan Mihelčić iz Doma zdravlja Centar  iz Zagreba, upoznale su prisutne s njihovim iskustvima organizacije trudničkih tečajeva i dale upute o ispravnom postupanju  s djetetom, popularno zvanog „Baby handling“. 
Ovom je prilikom predstavljen UNICEF-ov telefončić, o kojemu su govorile Lina Đulvat i Jadranka Lisak  iz Savjetovališta za rani razvoj djeteta. Telefončić je usluga telefonskog savjetovanja, za rani razvoj djece namijenjena roditeljima i svima koji se brinu o najmlađoj djeci. Putem telefonskog broja 01 4850 555, omogućena im je svakodnevna dostupnost stručne podrške i informacija iz područja ranog razvoja djece i suvremenog roditeljstva.
Predstavnice Savjetovališta istaknule su da se više od 70 posto pitanja odnosi na dojenje i prehranu novorođenčadi.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a