• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Ožujak
23

USKORO KREĆE TEMELJITA OBNOVA PODRUČNE ŠKOLE U MEĐURAČI

Dario Jaušić ravnatelj Osnovne škole Ivana viteza Trnskog Nova Rača i direktor tvrtke GRAD-IM Ivan Marković iz Gornje Ploščice, uz prisustvo župana Damira Bajsa, potpisali su ugovor o izvođenju radova na obnovi Područne škole u Međurači, projekta vrijednog 414.039,50 kuna.

Pred tom malom Područnom školom na području općine Nova Rača tako je kompletna obnova školske zgrade, od temelja do krova, a projekt podrazumijeva:

- Izolaciju vanjskog zida i postavljanje nove ovojnice
- Izolaciju stropa prema tavanu
- Zamjenu vanjske stolarije
- Obnovu krovišta
- I druge potrebne radove

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi da uz velike školske objekte isti standard u školstvu imaju i male područne škole, kao što je ova u mjestu Međurača. Tu području školu trenutno pohađa 12 učenika u dva razredna odjeljenja. Nakon obnove školske zgrade uvelike će im se poboljšati uvjeta školovanja, a nastavnici će, također, imati bolje uvjete rada. Uz to smanjit će se i režijski troškovi, kao i troškovi održavanja, pa će više sredstava školi ostati za ulaganja u nadstandard školovanja. Inače, nakon postupka javne nabave u sklopu Osnovne škole Ivana viteza Trnskog Nova Rača će u obnovu i Područna škola u Severinu - projekt vrijedan gotovo milijun kuna.

Posao na obnovi školske zgrade dobila je domaća tvrtka GRAD-IM iz Gornje Ploščice kojoj je ovo druga škola koju obnavljaju na području naše županije, jer prije nešto više od mjesec dana dobili su posao i obnove škole u Trnovitičkom Popovcu.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija je u projektu obnove će 11 škola na svom području  europskog projekta vrijednog gotovo 27 milijuna kuna.  

No, posao energetske obnove školskih zgrada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tek je u zamahu, jer Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove prijavile su na raspisanom posljednjem natječaju u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekte vrijedne oko 140 milijuna kuna.

„Ono što bih htio napomenuti na samom početku je da je ova zgrada Područne škole Međurača najstarija zgrada od svih naših područnih škola, a imamo ih još ukupno šest. Zgrada je građena 1937. godine i konačno će doživjeti temeljitu obnovu, ono što bi se reklo, od temelja pa do krova. Ovom energetskom obnovom kompletno ćemo izmijeniti vanjsku stolariju, obnoviti ćemo vanjsku fasadu, izolirat ćemo stropove i sanirat ćemo krovište. Ukupna vrijednost ovog projekta je 414 tisuća kuna, od čega su bespovratna sredstva oko 198 tisuća kuna, a ostatak će nam namaknuti naš osnivač Bjelovarsko- bilogorska županija kojoj se ovom prilikom zahvaljujem na suradnji i ovaj projekt je samo jedan od dokaza da se timskim radom sve može postići. Smatram da bi bilo koji projekt bilo teško samostalno provesti, od ideje pa do same realizacije, tako da još jednom se zahvaljujem i gospodinu županu i gospodinu načelniku“, naglasio je ravnatelj Osnovne škole Ivana viteza Trnskog Nova Rača Dario Jaušić.

„Čestitam županu i ravnatelju na uspješnosti na javljanju na natječaju i odobrenju sredstava na energetsku obnovu ove škole. Kao što je i ravnatelj rekao, bit će i bolji uvjeti i za učiteljice i za učenike, a ujedno bit će promijenjen i vanjski izgled, znači bit će to jedna lijepa zgrada u našoj općini, odnosno u našem selu Međurači gdje prolaznici budu vidjeli nešto novo. Još jednom se zahvaljujem i ravnatelju i županu, čestitke im na dobivanju sredstava, a i na njihovom visokom financijskom učešću“, istaknuo je načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić.

„Kada govorimo o školstvu u županiji, županija je krenula u jedan postupak obnove škola koje se baziraju na energetskoj obnovi. To zapravo znači da u ovom trenutku nakon što smo riješili niz matičnih škola krenuli smo i prema područnim školama. Želimo imati jednaki standard 21. stoljeća za sve učenike gdje god oni idu u školu. Ovo je škola u koju ide  12 učenika u dva razredna odjeljenja, škola koja nikada nije temeljito obnovljena, a ovakvom obnovom vrijednom preko 400 tisuća kuna doći ćemo do stanja da će školska zgrada biti oguljena do zidova, da će biti napravljeno sve novo, od temelja pa do krova, stolarije, rasvjete i svega što je vezano uz standard kako bi naši školarci, bili oni išli u matičnu školu ili ovdje, imali jednaki standard. Realizacijom projekta mi štedimo na energiji, na plinu posebice, to je najveći trošak škole materijalni, a sredstva koja će se na taj način sačuvati  uložit će se u neke druge namjene u školstvo ove škole. Drago mi je da je izvođenje radova dobila tvrtka s našeg područja i ja sad govorim da će naši građevinci to napraviti u roku i kvaliteti koja je zacrtana ugovorom. Županija će snositi dio troškova koji nije prihvatljiv iz europskih fondova. Mi znamo da ćemo kao i do sada dobiti povratni dio sredstava, ali u svakom slučaju županija će ovaj dio u cijelosti preuzeti na sebe“, naglasio je župan Bajs u Međurači.

„Kao što je gospodin župan već naglasio, dobra je stvar što domaće firme, domaći građevinci dobivaju natječaje. Na našem prvom poslu u Trnovitičkom Popovcu, na kojem smo natječaju prošli, sam naglašavao sam koliko je bitna priprema dokumentacije, dakle u ovom slučaju je ista stvar. Na ovom objektu neće biti problem izvesti radove“, rekao je Ivan Marković ispred tvrtke GRAD-IM iz Gornje Ploščice koja je dobila posao obnove škole u Međurači.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a