• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Svibanj
29

USKORO KREĆE TEMELJITA OBNOVA PODRUČNE ŠKOLE U SEVERINU

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima sudjelovao je na početnoj Konferenciji europskog projekta energetske obnove Područne škole Ivana Viteza Trnskog u Severinu. Riječ je o projektu vrijednom 914 tisuća kuna, a obnova ulazi u trenutni projekt obnove županijskih škola vrijedan 27 milijuna kuna.

Pred tom malom Područnom školom na području općine Severin tako je kompletna obnova školske zgrade, od temelja do krova, a projekt podrazumijeva:

- Izmjenu vanjske ovojnice
- Izolaciju stropa prema tavanu i spuštanje stropova
- Zamjenu  stolarije
- Izgradnju rampe za osobe s invaliditetom
- Rekonstrukciju poda u dvorani
- I druge potrebne radove

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija želi da uz velike školske objekte isti standard u školstvu imaju i male područne škole, kao što je ova u mjestu Severin. Tu područnu školu trenutno pohađa četrdesetak učenika, a nakon obnove školske zgrade uvelike će im se poboljšati uvjeta školovanja, a njihovi učitelji, također, imati bolje uvjete rada.

Uz to smanjit će se i režijski troškovi, kao i troškovi održavanja, pa će više sredstava školi ostati za ulaganja u nadstandard školovanja. To podrazumijeva nabavku opreme poput novih klupa, stolova, garderobnih ormarića, ormarića za cipele i slično za što je u ovogodišnjem proračunu naša županija osigurala 1,3 milijuna kuna za svoje obrazovne ustanove.

Kada govorimo o Osnovnoj školi Ivana Viteza Trnskog u Novoj Rači potrebno je naglasiti kako je matična školska zgrada već energetski obnovljena, trenutno traju radovi na obnovi područne škole u Međurači, a na posljednji natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljena je škola u Dautanu.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove prijavile su na raspisanom posljednjem natječaju u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekte vrijedne oko 140 milijuna kuna i po broju prijava naša županija druga je u Hrvatskoj. Odluke o odobrenu tih projekata i njihovom sufinanciranju stižu svakog dana tako da se slobodno može reći kako će naša županija što se tiče energetske obnove biti jedno veliko gradilište.

„ Ugovor je potpisan prošle godine, s pripremama projekta krenuli smo još 2016.godine prikupljanjem dokumentacije, izrađivanjem prijavnih obrazaca, na čemu nam je puno pomogla Regionalna razvojna agencija, kojoj ovom prilikom zahvaljujemo. Ukupna vrijednost projekta određena je na 914 540 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi oko 829 835 kuna. Od prihvaćenih troškova bespovratnih je 514 798 kuna, financirano iz Fonda za regionalni razvoj. Ostatak sredstava koji spadaju u ovaj dio prihvatljivih troškova,a i onaj mali dio neprihvatljivih troškova snosit će naš osnivač, Bjelovarsko-bilogorska županija, bez čije pomoći sve ovo skupa ne bi moglo biti realizirano. Isto tako, i njima se ovom prilikom zahvaljujem“, rekao je ravnatelj škole Ivana Viteza Trnskog Nova Rača Dario Jaušić.

„ Kada govorimo o projektima koji su vezani uz Europsku uniju, Bjelovarsko-bilogorska županija, što se tiče školstva, potpisala je ugovore ili su joj odobreni u vrijednosti oko 130 milijuna kuna. Od tog iznosa, milijun kuna će doći na područje ove škole. Meni je drago da ćemo, uz dogovor s investitorima, i onima koji nas prate, a to je Fond za energetsku učinkovitost, moći raspisati natječaj za građenje, kako bi dobili izvođača i kako bi ova škola krenula u radove. Školu očekuje temeljita obnova, od izmjene vanjske ovojnice, izolacije, stolarije, rekonstrukcija poda i drugi potrebni radovi. Županija u ovom projektu sudjeluje sa 40%. Kada sve ovo bude gotovo,  mi ćemo, nadam se, biti u mogućnosti napraviti još nešto. Naime, predvidjeli smo 1.3 milijuna kuna za obnovu namještaja unutar naših škola“, istaknuo je župan Damir Bajs.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a