• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Listopad
16

USKORO NATJECANJE ZA SREDNJOŠKOLCE „ZNAJUĆI PROŠLOST – U BOLJU BUDUĆNOST“

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije od 2005. godine organizira natjecanje svih učenika drugih razreda srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije u poznavanju povijesti nastanka neovisne hrvatske države 1989.-1998. godine pod nazivom „Znajući prošlost – u sigurniju budućnost“. O organizaciji ovogodišnjeg natjecanja predstavnici Udruge hrvatskih dragovoljaca Bjelovarsko- bilogorske županije, zajedno sa županom Damirom Bajsom i njegovim zamjenicima Nevenom Alićem Đurđicom Ištef Benšić razgovarali su s ravnateljima svih srednjih škola na području Županije.

U proteklih sedam godina u znanju o Domovinskom ratu natjecalo se 24 tisuće učenika. Na natjecanju se testira znanje učenika o događajima u novijoj hrvatskoj povijesti i stvaranju hrvatske države. Za pripremu učenici koriste priručnik u kojem su opisani najvažniji događaji u razdoblju stvaranja hrvatske države i najvažniji događaji iz Domovinskog rata. Dio priručnika sadrži podatke o sudjelovanju  branitelja iz Bjelovarsko- bilogorske županije i ratnim zbivanjima na području Županije. Oni koji na natjecanju ostvare najbolje rezultate, za nagradu idu na putovanje u Vukovar i sudjeluju u Koloni sjećanja na žrtve Vukovara. Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske financira ovaj projekt, a Bjelovarsko- bilogorska županija ga podržava tako što pomaže oko organizacije nagradnog putovanja u Vukovar.  Predsjednik županijske Podružnice UHDDR-a Stipe Šola  istaknuo je kroz ovo natjecanje žele pronositi i njegovati istinu o Domovinskom ratu, prenositi je na naraštaje koji dolaze i usaditi im ljubav prema domovini i poštovanje poginulim braniteljima Hrvatske.

Ovo je način da se naša prošlost prezentira svim učenicima srednjih škola u našoj županiji i prilika da se učenici iz prve ruke uvjere o događajima u Vukovaru – rekao je župan Damir Bajs. S obzirom da je ovaj projekt prepoznalo i Ministarstvo branitelja, namjera je da se kao takav ostvaruje i na nacionalnoj razini.
Natjecanje će se održati 6. studenog.


.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a