• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Ožujak
13

UZVRATNI POSJET POLJSKE DELEGACIJE U SKLOPU ZAJEDNIČKOG PROJEKTA

Projekt „Učenici s rizikom u različitim područjima i učinkoviti načini pružanja psihološke i pedagoške podrške u školi“ odobren je u sklopu Potprograma „Comenius Regio“ u partnerstvu s poljskim gradom Koszalinom. Nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri s naše strane su Glazbena škola Vatroslav Lisinski i Obiteljski centar Bjelovarsko-bilogorske županije, a s poljske strane grad Koszalina i njihova Gimnazija br. 6 i Psihološko-pedagoška poliklinika.

Poljske partnere primio je župan Miroslav Čačija sa svojim suradnicama Andreom Prugovački Klepac, pročelnicom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport i Veselom Trnski, pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Naglašena je važnost ovakvih projekata, jer dolazi do razmjene iskustava i znanja, ali i do povezivanja i uspostave suradnje između regija unutar Europske unije, čiji član Hrvatska postaje ove godine.
Pročelnica Andrea Prugovečki Klepac istaknula je problem nedovoljnog broja stručnih suradnika, pedagoga, defektologa, psihologa i dr., u školama naše zemlje, a potreba za takvim stručnjacima je sve više. Partner s naše strane, glazbena škola Vatroslav Lisinski nema niti jednog takvog suradnika, pa suradnja na takvim praktičnim projektima je od iznimnog značaja.
Predstavnici poljske strane istakli su važnost ovakvih projekata u školstvu, jer nisu samo usmjereni na učenike, već i na njihove obitelji učitelje i stručne suradnike. U projekt su uključene i stručne službe koje educiraju roditelje, učitelje i stručne suradnike kroz niz radionica, savjetovanja i sl. S ovim projektom dobiva se međunarodna suradnja, te dolazi do razmjene iskustava i znanja. Projekt traje dvije godine jer sva usvojena znanja i iskustva treba primijeniti u praksi, što iziskuje vrijeme.
Projekt uključuje istraživanje i razvoj metoda utjecaja na mlade koji imaju potrebu za psihosocijalnom podrškom u adolescenciji, podrške obitelji i pokretanju promjena u socijalnom okruženju adolescenata. Cilj projekta je  podupiranje kompeticija obitelji tih učenika i njihovih nastavnika kroz treninge i radionice. Sudjelovanje lokalnih i regionalnih prosvjetnih vlasti u ovom pothvatu dati će priliku za promociju stečenog iskustva i prakse u drugoj zemlji, kao i promociju lokalne zajednice i regije.
Comenius Regio partnerstva namijenjena su suradnji regija na projektima iz područja obrazovanja. Prijavu podnosi općina, grad ili županija. Comenius Regio partnerstva traju 2 godine. Europska suradnja će se poticati u ovom projektu kroz primjenu i promicanje primjera dobre prakse i metoda obrazovnih i didaktičkih programa u partnerskim institucijama, te kroz poticanje nastavnika ostalih škola u regiji da se bave europskim obrazovnim programima.

BBŽ BBŽ

BBŽ BBŽ

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a