• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Listopad
26

Znanstveno - stručni skup HAZU Zavoda u Bjelovaru

U Hotelu „Central“ Bjelovar održan je peti po redu znanstveno-stručni skup Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru pod nazivom „Poljoprivreda i šumarstvo – turizam – zaštita okoliša: stanje i perspektive u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“.

Voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru prof.dr.sc. Slobodan Kašela u kratkim crtama je iznio dosadašnje rezultate rada Zavoda na znanstvenom i umjetničkom području. Naglasio je da su za svaki znanstveni skup u organizaciji Zavoda izdali zbornika radova, s tim da su za ovaj skup po prvi put izdali zbornik radova prije samog skupa.
Obraćajući se sudionicima skupa, župan Miroslav Čačija naglasio je velike mogućnosti naše županije u poljoprivrednoj proizvodnji, kako u pogledu razvoja ekološke proizvodnje, vinogradarstva, voćarstva i sl. Kako je tema znanstvenog skupa i turizam, župan je istaknuo da je Bjelovarsko – bilogorska županija prva kontinentalna županija koja je donijela Turistički master plan, te da se u zadnje četiri godine ulagalo po 2,5 milijuna kuna županijskih sredstava za razvoj turizma. U pogledu zašite okoliša i pristupanju Republike Hrvatske Europskoj, ozbiljno se računa na sredstva europskih fondova za razvoj županijskog Centra za gospodarenjem otpada „Doline“.
Predsjednik Hrvatske znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić pohvalio je Zavod, kazavši da je jedan od najmlađih, ali i od najaktivniji u Hrvatskoj. Pohvalivši rad i zalaganje bjelovarskog Zavoda, akademik Kusić naglasio je važnost malih gradova i sredina, odnosno rada znanstvenih, kulturnih i obrazovnih institucija u istim, jer je neka država jaka, koliko su jake male sredine, a ne veliki centri moći. Ulaskom u Europsku uniju, ovakav rad malim sredinama  donosit će napredak i razvoj.

Na skupu je održano šesnaest izlaganja. Autori su analizirali stanje u poljoprivredi, šumarstvu, turizmu i zaštiti okoliša u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, te predlažu mjere i aktivnosti za poboljšanje stanja. Izlaganja sa znanstveno-stručnog skupa bit će objavljena u  6. broju časopisa RADOVI Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a