• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Studeni
25

ŽUPAN BAJS I DIREKTOR UHPA TREZNER O SURADNJI U PRIPREMI NOVIH TURISTIČKIH PROJEKATA ZA EU FONDOVE

Župan Damir Bajs sastao se s direktorom „Udruge hrvatskih putničkih agencija“ Željkom Treznerom i najavio potpisivanje sporazuma o suradnji Bjelovarsko- bilogorske županije i Udruge hrvatskih putničkih agencija. Ovim sporazumom ostvarit će se suradnja Bjelovarsko- bilogorske županije, Udruge hrvatskih putničkih agencija, Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko- bilogorske županije sa svrhom pokretanja turističkih projekata koji bi se financirali iz fondova Europske Unije. Osim projekata za fondove Europske Unije, radit će se i na projektima za domaće natječaje. Do kraja ove godine se očekuje završetak dogovora oko suradnje.

„Udruga hrvatskih putničkih agencija“ namjerava ovakvu suradnju ostvariti s tri, četiri hrvatske županije, a Bjelovarsko- bilogorska jedna je od njih. Do sada se pregovaralo s Vukovarsko- srijemskom županijom, Sisačko- moslavačkom i Splitsko- dalmatinskom. Kako je ovom prilikom istaknuo direktor Udruge Željko trezner, „Udruga hrvatskih putničkih agencija“  želi pouzdane partnere s kojima će moći ostvariti dinamičnu suradnju, a Bjelovarsko- bilogorske županije je upravo takav partner. Europska Unija ulazi u novo programsko razdoblje od 2014. do 2018. godine pa se iduće godine očekuju novi natječaji. Na te je natječaje usmjerena ova suradnja“- rekao je direktor Trezner.
Bjelovarsko-bilogorska županija je prva kontinentalna županija koja je napravila Turistički masterplan i tako krenula u strateški razvoj turističke ponude. Zahvaljujući Ministarstvu turizma koje je 2009. godine krenulo u poticanje razvoj kontinentalnog turizma, kroz nekoliko programa među kojima su „Zelena brazda“, „Prirodna, povijesna, kulturna baština“, „Tematski putevi“ i „Upoznaj Hrvatsku“ u razdoblju od 2008. godine do 2011., razvoj turističke ponude Bjelovarsko-bilogorske županije potpomognut je bespovratnim sredstvima.
Zahvaljujući projektu „Upoznaj Hrvatsku“ prema podacima Udruge hrvatskih putničkih agencija, u turističkoj ponudi za 2011. i 2012. godinu bilo je 60 programa koji uključuju turističke proizvode Bjelovarsko-bilogorske županije.
Europska komisija je projekt „Upoznaj Hrvatsku“, kao jedini hrvatski projekt svrstala među dvadeset primjera dobre prakse vođenja projekta u turizmu, pa će Udruga hrvatskih putničkih agencija u suradnji s regionalnom i lokalnom samouopravom potaknuti nastavak sličnog oblika razvoja turističkih proizvoda.
Župan Damir Bajs ustvrdio je da Bjelovarsko-bilogorska županija želi i može biti pouzdan partner. Do sada je potpisala dva sporazuma, sa susjednom Bosnom i Hercegovinom o prekograničnoj suradnji na području turizma, a sada želi ostvariti suradnju s Udrugom jer ona ima najviše prijavljenih projekata za fondove Europske Unije.
Udruga hrvatskih putničkih agencija se u posljednje vrijeme etablirala kao vodeća turistička udruga u Hrvatskoj čije članstvo neprekidno raste. U posljednje dvije godine broja članova se udvostručio. Sve najveće turističke agencije članovi su Udruge, većina srednjih agencija, a i dio malih agencija. Trenutno rade na dokumentaciji za projekte koji se financiraju iz fondove Europske Unije vrijedne oko milijun eura, a ukupna vrijednost projekata koje su do sada prijavili je 3 milijuna eura.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a