• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2018.
Studeni
16

ŽUPAN BAJS I MINISTRICA DIVJAK O 180 MILIJUNA KUNA ULAGANJA U ŠKOLSTVO I OBRAZOVANJE BBŽ

Na poziv bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa u radnom posjetu županiji boravila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, Županiji koja se može pohvaliti najvećim ulaganjima u povijesti županije u svoje školstvo i obrazovanje.
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

180 milijuna kuna iznos je ulaganja u županijske osnovne i srednje škole, jer upravo sustav obrazovanja i ulaganje u bolje uvjete školovanja za naše osnovnoškolce i srednjoškolce visoko je na ljestvici prioriteta župana Damira Bajsa i županijske uprave.

Uspješno korištenje Bjelovarsko-bilogorske županije sredstava europske unije danas se broji u stotinama milijuna kuna, pa tako danas Bjelovarsko-bilogorska županija ima ugovoreno 400 milijuna kuna europskih projekata od kojih se dobar dio sredstava ulaže u školstvo i obrazovanje. Najveći iznos sredstava od 130 milijuna kuna ulaže se u energetsku obnovu naših škola kako matičnih tako i područnih. Tako ukupno govorimo o  40 projekata energetske obnove županijskih škola, od kojih su neke već obnovljene od temelja do krova, na pojedinim školama radovi su u tijeku, a pred dijelom škola je procedura raspisivanja javnih natječaja vezanih uz obnovu.

Ovako velikim povlačenjem europskog novca preko Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša dovelo je našu Županiju na drugo mjesto po prijavama, ali i povlačenju novca iz spomenutog Fonda.

No, kada se škole energetski i obnove na inicijativu bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa one se opremaju i potrebnom opremom i namještajem od klupa i stolica, preko katedri i garderobnih ormara do uređenja zbornica za učitelje i nastavnike. Samo ove godine za tu namjenu u županijskom proračunu osigurano je 1,3 milijuna kuna.

Uspješno povlačenje europskog novca za potrebe svog školstva i obrazovanja Bjelovarsko-bilogorska županija ostvaruje i uz pomoć nadležnog Ministarstva posebice kada govorimo o regionalnom Centru kompetentnosti – projektu vrijednom 25 milijuna kuna koji je dobiven za Medicinsku školu u Bjelovaru.

Medicinska škola Bjelovar ulagat će tako u infrastrukturu, dogradnju, novu opremu, laboratorije, uspostavit će se kontakt s poslodavcima da u konačnici kada i učenici završe školovanje budu najbolje moguće osposobljeni za rad ili nastavak školovanja.

Medicinska škola Bjelovar koja ima polustoljetnu tradiciju obrazovanja obrazuje učenike za pet zanimanja: medicinska sestra/tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar, fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar i dentalni tehničar. Medicinsku školu Bjelovar pohađa godišnje oko 430 učenika, a s njima radi 45 nastavnika i 9 vanjskih suradnika.

Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na svom području ima uključene tri škole u eksperimentalni program Ministarstva „Škola za život“. Riječ je o Osnovnoj školi Mate Lovraka u Velikom Grđevcu, Osnovnoj školi Čazma te Srednjoj školi Augusta Šenoe Garešnica.

Kako bi svim učenicima s teškoćama u razvoju osigurala kvalitetno obrazovanje tijekom osnovne i srednje škole Bjelovarsko-bilogorska županija uspješno provodi još jedan europski projekt „Uz potporu sve je moguće, faza III“. Putem navedenog projekta vrijednog gotovo 10 milijuna kuna osigurano je 54 pomoćnika i stručno komunikacijskih posrednik za 58 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Bjelovarsko–bilogorske županije i to kroz slijedeće 4 godine.

Stav bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa je da ni jedno dijete kojemu je potreban asistent u nastavi je da ga mora imati i stoga ove godine i sama Bjelovarsko-bilogorska županija izdvaja 250 tisuća kuna za financiranje asistenata u nastavi za 9 učenika.

Bjelovarsko-bilogorska županija provodi i europski projekt „Školski obrok za sve“ vrijedan 2,5 milijuna kuna putem kojeg je osiguran besplatan obrok za 1500 učenika, a naši učenici imaju osigurano i svježe voće putem projekta Sheme školskog voća – projekta vrijednog 600 tisuća kuna.

Bjelovarsko-bilogorska županija je kao druga županija u Hrvatskoj 2014. godine krenula s projektom Centra izvrsnosti i danas se može pohvaliti činjenicom kako uspješno rade 4 centra izvrsnosti i to iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike. Pohađa ih preko 330 učenika, a s njima radi 54 mentora.

Ne treba zanemariti, a samim tim i pohvaliti i trud i zalaganje mentora kako bi učenicima prenijeli svoje znanje, ali s druge strane i trud i zalaganje učenika koji su voljni svaku subotu u mjesecu provesti u Centrima izvrsnosti. Radi se o učenicima 7. i 8. razreda Osnovnih škola te zainteresiranim učenicima svih razreda srednjih škola i to s područja cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Troškove Centara izvrsnosti Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva u cijelosti, a na godišnjoj razini oni iznose do milijun kuna.

Svi ovi projekti provode se na dobrobit naših preko deset tisuća učenika koji pohađaju 13 srednjih i 21 osnovnu školu kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija.

„Školstvo i znanje koje stoji iza toga, jedan je od najvažnijih prioriteta koje imamo kao Županija i ja kao župan. To nije samo naša zakonska obaveza, već i naše pravo da ulažemo tamo gdje je najpotrebnije. Cilj koji smo si zadali je da do kraja ovog mandata želimo imati obnovljene sve naše škole kako matične tako i područne. Obzirom da se radi o velikom broju školskih objekata, mi smo prionuli poslu i ovog trenutka smo jedna od vodećih županija po ulaganju u ukupnosti u školstvo. 180 milijuna kuna ćemo uložiti narednih godina, a od toga 130 milijuna upravo u obnovu škola. To su ugovori o energetskoj obnovi koji su već potpisani, a koje Županija nadovezuje sa sredstvima same Županije, obnovom namještaja, opreme i svega što se ne može ugovoriti putem sredstava europske unije. Također, uz sve to radimo i niz drugih programa; kao što je program Centara izvrsnosti u koji je uključeno 330 učenika. Imamo i tri škole koje su uključene u program ministarstva “Škola za život”, a posebno me veseli to da su knjige u tom programu puno lakše nego one koje su sada, i vjerujem da će to uskoro imati svi u Hrvatskoj. Naznačio bih i da ćemo imati i Centar kompetentnosti. Istaknuo bih i želju suradnje na drugim projektima Županije; i Županija kao osnivač želi biti partner Ministarstvu. Međutim, u razgovoru s ministricom, ali i našim kolegama rekao bih da upravo kucamo na otvorena vrata i ono što smo dugo tražili, a to je da imamo zajedničke projekte u opremanju naših škola, u nabavi udžbenika i bilo čemu drugome –  da možda već iduće godine bude riješeno. Županija želi uz sva ta ulaganja još poboljšati standard u tome pogledu, rekao je župan Damir Bajs na radnom sastanku s ministricom Blaženkom Divjak.

Ministrica Divjak pohvalila je Bjelovarsko-bilogorsku županiju kada govorimo o projektima vezanim uz školstvo i obrazovanje i istaknula važnost partnerskog odnosa između Županije i Ministarstva.
„Imamo dosta projekata gdje moramo raditi zajedno ako želimo uspjeti, a naravno da to želimo. Tako da ću se sad osvrnuti na dva projekta, koja je već i župan naglasio. Prvi je eksperimentalni program kurikularne reforme “Škola za život”, gdje imamo tri škole uključene u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Informacije koje mi dobivamo iz škola pokazuju da je to vrlo uspješan program. To je poticaj za iduću godinu kada ćemo krenuti u svim školama s tim novim programom, da se sada potrudimo osigurati uvjete koji će biti ne samo dobro napisane kurikulume, nego i da naši nastavnici budu stvarno educirani za taj način podučavanja. To je uglavnom na Ministarstvu i mislim da to uspješno radimo. To se vidi u školama gdje imamo podršku osnivača. Drugi projekt su udžbenici; onakvi kakvi su sada u eksperimentalnim školama, lakši s puno više digitalizacije – sličan koncept će biti u svim školama. Potrudit ćemo se da čim manji teret padne na roditelje. Jako nam je važno opremanje škola, učitelja i učenika, tako da je meni drago čuti da su škole koje su energetsko obnovljene u Županiji, dobile i novi namještaj. Ono što se često zanemaruje je strukovno obrazovanje, i mi sada u pripremi ovog posjeta školama smo posebno govorili o strukovnom obrazovanju i drago mi je da baš ovdje u Bjelovaru imamo Centar kompetentnosti iz medicinskog područja, jer će takvi centri biti temelj za budući razvoj strukovnog obrazovanja. Mi smo za strukovno obrazovanje za sve Centre kompetentnosti osigurali financiranje iz EU fondova, tako da je nama drago da se ovdje vidi ta suradnja između škola, osnivača i Ministarstva koji će onda omogućiti da i to obrazovanje bude puno relevantnije za buduću struku i buduće poslove. Veselim se nastavku naše suradnje i uvijek je zadovoljstvo vidjeti da lokalna uprava brine i stavlja obrazovanje na prvo mjesto“ zaključila je ministrica Divjak.
U sklopu svog posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ministrica Divjak posjetila je upravo Medicinsku školu Bjelovar koja je uključena u Centar kompetentnosti kao i Osnovnu školu Mate Lovraka u Velikom Grđevcu, školu uključenu u program „Škola za život“.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Posjet ministrice Divjak Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a