• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Lipanj
7

ŽUPAN BAJS NA „LOVRAKOVIM DANIMA KULTURE“ URUČIO NAGRADU ZA NAJBOLJI DJEČJI ROMAN

„Mali krapinski čovjek Babu“ naziv je romana Snježane Babić Višnjić kojemu je ove godine dodijeljena nagrada za najbolji dječji roman „Mato Lovrak“. Na središnjoj svečanosti „Lovrakovih dana kulture“ koji su se u Velikom Grđevcu održali 26. put, autorici je nagradu uručio župan Damir Bajs. Spisateljica nije krila oduševljenje proglašenjem njezina romana najboljim u konkurenciji 12 prijavljenih književnih djela, jer kaže, taj je roman dokaz da se hrabrost isplati, te da je književnost zaista način da promijenite svijet.

Bjelovarsko – bilogorska županija, uz Ministarstvo kulture RH pokrovitelj je „Lovrakovih dana kulture“, sufinancira njihovo organiziranje, a ove godine godina financirala je nagradu za najbolje književno djelo.
Župan Damir Bajs  na središnjoj je svečanosti odao priznanje domaćinima koji ovu manifestaciju uspješno organiziraju već 26 godina za redom.  Općina Veliki Grđevac  manja je sredina, a uspio je stvoriti značajnu kulturnu manifestaciju.  „Lovrakovi dani kulture“ postali su prepoznatljivost Bjelovarsko-bilogorske županije, a time i dio turističke ponude ovoga kraja što sigurno pridonosi razvoja turizma Županije. To je potvrdila i ministrica kulture Andrea Zlatar prilikom nedavne posjete Lovrakovom centru kulture, obećavši potporu Ministarstva u daljnjem radu i projektima.
„Lovrakovi dani kulture“  tradicionalna su kulturno-prosvjetna manifestacija državnog značaja posvećena Mati Lovraku, jednom od najuspješnijih dječjih književnika. Potiču razvoj literarnog, novinarskog i likovnog stvaralaštva učenika osnovnih škola. Na natječaju sudjeluje šestotinjak učenika iz  70 škola iz cijele Hrvatske. Najbolja ostvarenja objavljuju se u zbornicima koji se tiskaju svake godine. U sklopu Lovrakovih dana kulture, uz dodjelu nagrade za najbolji dječji roman, dodjeljuju se nagrade učenicima iz literarnog, novinarskog stvaralaštva, prezentiraju se i scenska stvaralaštva i održavaju izložbe (slikarske, etnografske, izložbe knjiga i dr.).

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a