• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Veljača
20

ŽUPAN BAJS NAJAVIO SKORO OKONČANJE PREDSTEČAJNE NAGODBE „SUVENIRA“ SIRAČ

S obzirom da je u posljednjih mjesec dana postignut niz pozitivnih dogovora i potpisani ugovori koji otvaraju mogućnost daljnje proizvodnje i plasmana proizvoda te Ustanove i Zaštitne radionice, župan Damir Bajs, ravnteljica Ustanove „Suvenir Arbor“ i direkorica Zaštitne radionice „Suvenir Arbor Vitae“ Marina Župan, te predstavnica Sindikata radnika Vesna Cerovečki na konferenciji za medije izvijestili su da očekuju skori završetak predstečajne nagodbe. .

Prema riječima župana Bajsa postignut je dogovor s dovoljnim brojem vjerovnika i uskoro bi se mogao znati datum ročišta. Što se tiče dugova, a u predsječajnu nagodbu „Suvenir Arbor“ ušao je s 2,6 milijuna kuna duga i blokiranim računom, Ministarstvo financija odreći će se 25 posto duga, što  znači da će se Ministarstvu morati namiriti 350 tisuća kuna potraživanja.  S obzirom da su državne institucije većinski vjerovnici , rekao je župan Bajs, u ovom trenutku imamo 66 posto glasova podrške, a do održavanja ročišta nastojat ćemo osigurati još bolje uvjete.
Prije tri tjedna potpisan je Ugovor s jednim od najvećih hrvatskih proizvođača namještaja „Prima-Commercom“  koji će u svojim prodajnim prostorima osigurati prostor proizvodima „Suvenira“ Sirač. To je u ovom trenutku velika pomoć u osiguranju tržišta, a prema najavama ima još proizvođača koji su spremni na suradnju.  Prošlotjedno potpisivanje Ugovora s Hrvatskim šumama, glavnim i najvećim dobavljačem sirovine, jamstvo je daljnje suradnje koje omogućava nastavak proizvodnje.
Bez obzira što se radnicima duguju još tri mjesečne plaće, predstavnica sindikata Vesna Cerovečki, istaknula je da sve što se poduzima, kao i angažman Bjelovarsko-bilogorske županije, daju nadu da će se agonija „Suvenira“ ipak razriješiti. U ovom trenutku u „Suveniru“ je 58 zaposlenika, a većina njih su osobe s invaliditetom.
Nakon razrješenja predstečajne nagodbe , „Suvenir“ bi prihodima vlastite proizvodnje namirio polovicu svojih godišnjih troškova koji iznose oko 5,5, milijuna kuna. Preostalu polovicu iznosa i dalje će osiguravati Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač i Fond za profesionalnu orijenataciju osoba s invaliditetom

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a