• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Siječanj
30

ŽUPAN BAJS O VIJESTI DA SE OPĆA BOLNICA BJELOVAR NE PRIPAJA OPĆOJ BOLNICI VIROVITICA

Opća bolnica Bjelovar ipak neće biti pripojena Općoj bolnici Virovitica. Sanacijski upravitelj Opće bolnice Bjelovar prim.dr. Stjepan Grabovac obavijestio je župana Damira Bajsa da je to izrijekom rečeno na sastanku sanacijskih upravitelja svih bolnica u Ministarstvu zdravlja u Zagrebu. Ministar zdravlja Ranko Ostojić rekao je da Opća bolnica Bjelovar ostaje samostalna ustanova koja se neće gasiti i neće biti pripojena Općoj bolnici Virovitica, niti će joj referentni centar biti Klinička bolnica u Osijeku.

Nedavno se moglo čuti u medijima, što je kasnije i potvrđeno od strane ministra zdravlja Rajka Ostojića, kao i od potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Milanke Opačić,  da  će se provesti zdravstvena reforma kojom će biti obuhvaćeno sedam hrvatskih županija, pet slavonskih i dvije iz sjeverozapadne Hrvatske među kojima je i Bjelovarsko- bilogorska županija. Reformom se predviđalo stvaranje četiri Opće bolnice i jednog Kliničkog bolničkog centra Osijek koji je trebao biti središnji centar svih sedam županija. Tako bi Opća bolnica Bjelovar zajedno sa Općom bolnicom Koprivnica bila spojena sa Općom bolnicom Virovitica u jednu bolnicu, sa sjedištem u Virovitici. Službe Bjelovarsko-bilogorske županije reagirale su na najavu ove reforme. Pokrenute su aktivnosti za  pripremu tematske sjednice Županijske skupštine na kojoj bi se raspravljalo o najavljenoj zdravstvenoj reformi. Od Ministarstva zdravlja RH zatražena je dokumentacija o najavljenom pilot projektu reforme. Počele su pripreme i za osnivanje Povjerenstva u kojemu bi bili predstavnici liječnika, medicinskih sestara i tehničara, Opće bolnice Bjelovar i pacijenata, i koji bi sa stanovišta struke napravili analizu i ocjenu najavljenog poteza.
Od samoga početka, župan Damir Bajs  u stalnom je kontaktu sa sanacijskim upraviteljem Opće bolnice Bjelovar prim.dr. Stjepanom Grabovcem, koji ga je utorak, 28. siječnja izvijestio da pripajanja Općoj bolnici Virovitica neće biti, niti će Klinički bolnički centar Osijek biti referentna klinika. Izrijekom je to naznačeno  na sastanku ravnatelja općih bolnica s ministrom zdravlja RH održanom toga dana u Zagrebu. Slijedom toga, Županije neće imati najavljenu tematsku sjednicu Županijske skupštine, no i dalje će pratiti nastavak situacije. Kako je Ministarstvo zdravlja najavilo predviđeno je funkcionalno povezivanje i to za sve hrvatske bolnice.
Kako se reformom planiralo i prepoloviti broj bolničkih kreveta u županijama koje masterplan obuhvaća, bilo je pitanje kako bi to utjecati na zdravstveni standard , broj zaposlenih i usluge koje dobivaju naši građani. Naime, bilo je predviđeno da se ovim projektom obuhvaća samo jedna trećina Republike Hrvatske, odnosno spomenutih sedam županija. Župan Damir Bajs je rekao da se moralo reagirati na najavu ove zdravstvene reforme, da pozdravlja odluku ministra, no da će Županija i dalje pratiti što se događa s Općom bolnicom Bjelovar.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a