• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2017.
Veljača
24

ŽUPAN BAJS OTVORIO XXIII. DANE HRVATSKOG PUČKOG TEATRA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs otvorio je 23. Dane hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu, manifestaciju koja okuplja amaterska društva i kazališta hrvatskih manjinskih zajednica iz srednje i jugoistočne Europe, ali i Hrvatske.

23. Dani hrvatskoga pučkog teatra otvorili su domaćini Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom „Do posljednje kapi“. Vjernoj publici ove godine predstavit će se i Amaterska dramska družina Putujuća scena, Stuttgart, Picollo teatar Stari Grad, Kazališna grupa Filež, Igrokazačko društvo Hrvatski Židan i Židarski bećari, te HUKD Vladimir Nazor iz Sombora.

Za malo moslavačko mjesto spomenuti festival ima ogromnu važnost. Tamošnja  udruga je  osnovana davne 1921. godine i svih tih godina središte su kulturnih događanja  općine Hercegovac i šireg zavičaja. Tako je Hercegovac poznat po kazališnom amaterizmu i dobrom domaćinstvu u mnogim susjednim zemljama, a najbolji dokaz tome je stalni interes za održavanje Dana hrvatskog pučkog teatra.

„Želim se zahvaliti vjernim pokroviteljima koji su s nama još od 1995. godine. To su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac. I tako smo u duhu zajedništva došli do 23. Dana hrvatskog pučkog teatra. Sigurna sam da će Dani hrvatskoga pučkog teatra trajati još dugi niz godina jer samo istinske vrijednosti traju.“, rekla je Zrinka Cjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac.

„Lijepo je ponovno biti na Danima pučkog teatra. Kad govorimo o tome, reći ću da ćemo ovdje imati mogućnost gledati predstave koje izvode amateri. To su zapravo sve Hrvati, naši gosti koji će doći ovdje u Hercegovac i dati vam mogućnost viđenja da hrvatsko iseljeništvo i danas živi u nizu zemalja. Zemlje se trebaju podupirati, a jedan od elemenata je sigurno i kultura. Kultura i jezik, to je ono što uvijek moramo imati na umu. Veseli me što se ovo događa u Hercegovcu. Kultura može biti svugdje. Ovakva manifestacija može se održavati i u manjim mjestima, u mjestu naklonjenom kulturi. Da bi se ovo dogodilo, rekao bih da nije bilo samo pitanje Općine, niti Županije, niti Matice iseljenika, niti Hrvatske čitaonice, već svih ljudi koji rade i pridonose ovom događanju. Rekao bih da na to tako moramo gledati i u budućnosti.“, izjavio je župan Bajs prilikom otvorenja.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a