• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Travanj
21

ŽUPAN BAJS POSJETIO OPĆINU BEREK

Dan planeta zemlje bio je povod posjeta bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa Općini Berek, a tom prilikom župan Bajs darivao je berečke bebe, obišao klizišta na području Općine Berek, gradnju mjesnog doma u Gornjoj Garešnici, te Garić-grad.

Općina Berek bogatija je za osam novorođenih beba, a za svaku bebu iz općinskog proračuna izdvaja se po tisuću kuna, dok Bjelovarsko-bilogorska županija daje potporu od petsto kuna. Za tu namjenu godišnje Županija iz svog proračuna izdvoji oko pola milijuna kuna i dobra je to mjera, istaknuo je župan Bajs u Bereku prilikom darivanja mališana.

Nakon darivanja najmlađih župan Bajs uputio se u pratnji domaćina u obilazak mjesta koja su pogođena klizištima na području Općine Berek. Najkritičnije je u mjestu Krivaja gdje se iz jedne obiteljske kuće gospođa Soldo već iselila, a klizište prijeti još jednoj obitelji. Također stradala je i županijska cesta, a klizišta su ugrozila i prometnice u mjestima Oštri Zid i Podgarić. Ukupna šteta prema prvim procjenama iznosi pet milijuna kuna. Općina je pomogla koliko je mogla, a župan Bajs nedavno je proglasio elementarnu nepogodu za općine i gradove pogođene klizištima.

Kiše koje su uzrokovale odrone dovele su do toga da u dobrom dijelu naše Županije od Sirača pa do Šandrovca imamo probleme prvo s javnom infrastrukturom što je za sada riješeno i osigurano je sigurno korištenje svega što je vezano uz to. Međutim ostao je glavni problem. Klizišta su dovela do toga da je i dvadesetak kuća na području Bjelovarsko-bilogorske županije ugroženo. Upitno je hoće li ljudi moći u njima živjeti. Dvije obitelji do sada su već iseljene i pred nama je sada ono što smo obećali, a to je pomoć ljudima koji tamo žive. Znamo da situacija nije laka i potpora Općina, Gradova i Županije u tom slučaju neće izostati, rekao je župan Bajs prilikom obilaska klizišta u mjestu Krivaja.

Obišao je župan Bajs i radove na izgradnji doma u mjestu Gornja Garešnica. O izgradnji tog doma govorilo se godina i sada je ona napokon krenula. Prva faza radova je završila, a uloženo je 370 tisuća kuna, od čega je Bjelovarsko-bilogorska županija pomogla sa 120 tisuća kuna, a ostatak Općina Berek. Da bi se dom i završio potrebno je još 400 tisuća kuna, a investitor Općina nada se kako će preostali novac stići iz Ministarstva regionalnog razvoja.

Novac Berečani, ali i Bjelovarsko-bilogorska županija očekuju i od Ministarstva turizma kada je riječ o spomeniku kulture – obnovi Garić-grada. Naime, do sada je Ministarstvo kulture uložilo znatna sredstva u obnovu središnje kule koja sada čeka i obnovu krovišta kako bi taj turističko-povijesni biser zasjao u punom sjaju. Ako bi stvari tekle po planu to bi se trebalo dogoditi najkasnije 2018. godine čulo se na Garić-gradu.

To je jedinstveni spomenik kulture na samo za našu Županiju već i za ovaj dio Moslavine. Mi smo taj projekt kandidirali prema Ministarstvu kulture svake godine, a od lani kandidatura je išla i prema Ministarstvu turizma. Mi mislimo da fond za turizam treba prepoznati ovakve sadržaje na kontinentu i upravo nerazvijena turistička područja na kontinentu trebaju turističke atrakcije što prije, a obzirom da znamo da ovdje ima i hotela i drugih sadržaja to bi bila i mogućnost da ovaj dio Moslavine bude i turistički atraktivan. Prema tome očekujemo uskoro odgovor na naše zahtjeve. Ako bi to tako i bilo 2018. godine  bi imali ne samo riješeno pitanje rekonstrukcije ovog objekta nego i njegovo korištenje u turističke svrhe, rekao je župan Bajs prilikom obilaska Garić-grada.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a