• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Svibanj
18

ŽUPAN BAJS PRIMIO ČLANOVE KOMISIJE ZA RAZVOJ SELA SENATA REPUBLIKE ČEŠKE

U sklopu posjeta Hrvatskoj, članovi Komisije za razvoj sela Senata Republike Češke boravili su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje su se susreli sa županom Damirom Bajsom i njegovim suradnicima. Na prijamu je bio i saborski zastupnik RH češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

Razgovaralo se o ulasku Hrvatske u EU i korištenju sredstava iz fondova EU, regionalnom razvoju, suradnji gradova i općina s državnim tijelima, izboru poreza i pristojbi, financiranju općina stanovništva u selima/u regijama, preseljavanju u gradove i depopulaciji ruralnih područja, regionalnim proizvodima njihova podrška, gospodarskoj suradnji između Češke i Hrvatske posebno u poljoprivredi, te izbori za Europski parlament.
U  češkom izaslanstvu bili su predsjednice Stalne komisije za ruralni razvoj češkog Senata Dagmar Zvěřinová, te senator članova Komisije Jana Hornika, Stanislava Juraneka, Veronike Vrecionová, Zdeněka Besta, zamjenika veleposlanika Češke u RH  Miroslava Kolateka i tajnice Komisije Kateřine Šarmanove.
Župan Damir Bajs pružio im je dobrodošlicu, naglasivši da ovaj posjet nije slučajan. Bjelovarsko-bilogorska županija, kao županija u kojoj živi najviše pripadnika češke nacionalne manjine, već niz godina njeguje prijateljske odnose s Češkom Republikom. U ovom trenutku, najintenzivnija je suradnja s češkom pokrajinom Plzeń s kojom se razgovara o zajedničkim projektima prema fondovima Europske unije, a dogovoreno je da Česi iz Hrvatske ondje idu na radionice pisanja projekata. Ono što nam i jednima i drugima treba, rekao je župan Bajs, je razmjena iskustva. Taj cilj je imao i susret sa češkim senatorima.
Prema riječima predsjednice Stalne komisije za ruralni razvoj češkog Senata Dagmar Zvěřinová,nju i njezine kolege zanimao je način života u hrvatskome selu i kako se mladi uključuju u aktivnosti u ruralnim područjima. S obzirom da se i kod njih uvodi izravni izbor lokalnih čelnika, župana, gradonačelnika I načelnika zanimalo ih je naše iskustvo. Očekuje ih i fiskalizacija koja je nedavno uvedena u Hrvatskoj i nisu krili oduševljenje što su za vrijeme boravka u Hrvatskoj za svaku plaćenu uslugu dobili i račun. Predsjednica je izrazila zadovoljstvo srdačnom dobrodošlicom gdje god su u Hrvatskoj došli i zaključila da dijelimo puno zajedničkih tema i problema, te da i nadalje treba razmjenjivati iskustva.

 

 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a