• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2014.
Siječanj
30

ŽUPAN BAJS PRIMIO ZASTUPNIKA U EU PARLAMENTU DAVORA IVU STIERA

U sklopu posjeta i obilaska Bjelovarsko-bilogorske županije, zastupnika u Europskom parlamentu Davora Ivu Stiera primio je župan Damir Bajs. Predstavivši mu ukratko Bjelovarsko-bilogorsku županiju, mogućnosti razvoja i resurse, župan Bajs posebno je istaknuo da je u ovom trenutku za Bjelovarsko-bilogorsku županiju ključno korištenje europskih fondova.

Budući da, na žalost, Bjelovarsko-bilogorska županija do sada gotovo ništa nije povukla iz europskih fondova koji su do sada bili na raspolaganju, tu moramo napraviti pomak – rekao je župan Bajs. Priliku za to otvaraju regionalni ruralni fondovi koji na raspolaganje stavljaju 235 milijuna eura. S obzirom da smo u ovom trenutku hrvatska županija koja ima najviše ruralnog stanovništva, imamo veće mogućnosti. Dok je hrvatski prosjek 6 posto ruralnog stanovništva u ukupnom broju, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je 22 posto. Izvjesno je da će dva projekta biti financirana novcem iz europskih fondova, a to su željeznička pruga Sveti Ivan Žabno Gradec i Daruvarske toplice. U svakom slučaju, rekao je župan Bajs, pomoć i lobiranje europarlemantarca itekako je dobrodošla i ppotrebna.
Ovo prilikom, župan Bajs je izrazio žaljenje što je u vrijeme ulaska u Europsku uniju, Hrvatska propustila probuditi optimizam kod gospodarstvenika i građana. Taj su psihološki element neke zemlje puno bolje iskoristile od Hrvatske, premda su imale manje potencijala.  Jasno je da će očekivane koristi doći kasnije, no psihološki element važan je pokretač.
Zastupnik EU Parlamenta Davor Ivo Stier važnim smatra što je ovim susretom otvorena komunikacija i da prostora za suradnju ima. I kad su u pitanju projekti, ali i na području zakonodavstva. Za prijemjer je naveo kako su glasovanjem uspjeli spriječiti štetu i za hrvatsko pčelarstvo. Pred Parlamentom EU bio je prijedlog da se s meda koji ima GMO sastojke skine oznaka i za sda nije prošao.
Krizu još uvijek jako osjećamo, no Europa izlazi iz krize. Bez obzira što je još prisutna u Hrvatskoj, moramo gledati prema horizonutu i uložiti napor da se pokrenu razvojni procesi – rekao je zastupnik EU parlamenta Steir na prijamu kod župana Bajsa. Stoga je on, kao europarlamentarac u stalnom kontaktu s građanima, da bi čuo i vidio što žele, ali i da bi ih uvjerio da ima razloga za optimizam i da Hrvatsku čeka dobra budućnost u Europskoj uniji. 
Zatupnik Stier, za vrijeme boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiiji sastao se s gospodarstvenicima i braniteljima, primio ga je biskup  mons. Vjekoslav Huzjak, a održao je tribinu za građane „Hrvatska i Europa nakon krize“.
 

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a