• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2015.
Listopad
6

ŽUPAN BAJS PROGLASIO ELEMENTRANU NEPOGODU OD SUŠE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs na zahtjev Gradova i Općina proglasio je elementarnu nepogodu uzrokovanu sušom za dijelove gradova Garešnice i Grubišnog Polja te Općina Hercegovac, Nova Rača i Rovišće. Naime, zbog visokih temperatura tijekom srpnja i kolovoza, a uslijed nedostatka oborina na navedenim prostorima, došlo je do suše, a samim time i velikih materijalnih šteta na poljoprivrednim usjevima, povrtnim kulturama i voćnjacima. Tako su najviše stradali usjevi kukuruza, krumpira, soje, te povrća i voća.

Prema prvim procjenama očekivani iznos štete iznosi oko 36.000.000,00 kuna. Najveću štetu prema prvim procjenama pretrpjelo je četiristo domaćinstava na području Općine Nova Rača i to u iznosu od 11.500.000,00 kuna, zatim slijedi Grad Grubišno Polje sa štetom od 10.000.000,00 kuna, Općina Hercegovac procijenila je štetu na  7.550.000,00 kuna, poljoprivrednici Grada Garešnice pretrpjeli su štetu od 5.000.000,00 kuna, a u Općini Rovišće ona iznosi 2.000.000,00 kuna. 

Nakon proglašenja elementarne nepogode na gradskim odnosno općinskim Povjerenstvima je sada da u najkraćem roku izrade izviješća s procjenom ukupnih šteta nakon čega županijsko Povjerenstvo zbrojne podatke dostavlja državnom Povjerenstvu za procjenu šteta. Inače, ovo je druga elementarna nepogoda koju je ove godine proglasio župan Bajs.

Prva je podsjetimo, bila elementarna nepogoda uzrokovana odronima zemlje, odnosno klizištima, uzrokovana obilnim padalinama.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a