• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2013.
Studeni
20

ŽUPAN DAMIR BAJS NA POTPISIVANJU UGOVORA O SUBVENCIONIRANJU OSNIVANJA TEHNOLOŠKOG PARKA U BJELOVARU

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras s gradonačelnikom Grada Bjelovara Antunom Korušcem je potpisao Ugovor o subvencioniranju troškova osnivanja Tehnološkog parka u Bjelovaru.

 

Ovim ugovorom Ministarstvo Gradu Bjelovaru dodjeljuje poticajna i bespovratna sredstva u iznosu od oko 1.400.000 kuna, odnosno 75 posto ukupnih troškova koji će se izdvojiti za Tehnološki park. Preostalih 25 posto potrebnih sredstava izdvojit će Grad Bjelovar. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i župan Damir Bajs sa saborskim zastupnicima Vladimirom Bilekom i Zlatkom Tušakom.
Projekt za Tehnološki park je Lokalna razvojna agencija LORA d.o.o. za Grad Bjelovar prijavila nadležnom Ministarstvu koje je dodijeljena sredstva osiguralo kroz Mjeru C- Razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja iz „Poduzetničkog impulsa za 2013. godinu“.   Projekt je prijavljen i iniciran na temelju smjernica  iz Strategije gospodarskog razvoja grada Bjelovara i Županijske razvojne strategije. Ukupna vrijednost projekta je oko 1,9 milijuna kuna. Cilj projekta je jačanje konkurentnosti regionalnog gospodarstva, malog i srednjem poduzetništva stvaranjem uvjeta za razvoj na temelju tehničko- tehnoloških i inovativnih programa, uz podršku Visoke tehničke škole u Bjelovaru i Lokalne razvojne agencije Poslovni park. Objedinjavanjem aktivnosti ovih dviju institucija stvorit će se kvalitetniji uvjeti za mlade poduzetnike i omogućiti razvoj inovativnih programa kako bi se potaklo malo i srednjeg poduzetništvo. Kako je Grad Bjelovar osnivač obje ove institucije  Tehnološki park će se razvijati na dvije lokacije istovremeno.  Poduzetnici će se moći educirati i razvijati u novouređenom i suvremeno opremljenom prostoru na lokaciji A.B. Šimića, u potkrovlju sadašnjeg centra, i na lokaciji na Trgu Eugena Kvaternika u potkrovlju Poslovnog parka.
Ovaj projekt je važan jer se radi o razvoju novih tehnologija i poveznici između znanosti i gospodarstva. Tehnološki parkovi se oslanjaju na znanstvene institucije kako bi se omogućila kvalitetnija komunikacija znanosti i gospodarstva, razvoj novih tehnoloških rješenja i stvaranje preduvjeta za pokretanje novih tvrtki, kojima su mentori institucije tehnološkog parka.
Korisnici  projekta su mali i srednji poduzetnici, studenti i inženjeri, znanstvenici, konzultanti za poduzetništvo te lokalno stanovništvo i nezaposleni. U Hrvatskoj se u posljednjih desetak godina osniva sve više tehnoloških parkova, a među važnijima su u Varaždinu, Rijeci, Osijeku, Vinkovcima, Novoj Gradišci, Čakovcu i Zagrebu.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a